Тристранните преговори за транзита на природен газ през Украйна ще

...
Тристранните преговори за транзита на природен газ през Украйна ще
Коментари Харесай

Тристранните газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна започват днес в Берлин


Тристранните договаряния за преноса на природен газ през Украйна ще се проведат през днешния ден, 17 юли в Берлин. В договарянията ще вземат присъединяване министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, представители на министерство на енергетиката на Украйна, „ Газпром “ и „ Нафтогаз “.

Срещата се организира за пръв път, откакто Стокхолмският трибунал оповести решенията си по разногласието сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз Украйна “.
В рамките на тристранния преговорен развой главната тематика в дневния ред ще бъде обвързвана с изискванията за пренос на природен газ през Украйна до европейските консуматори, в това число и периодите за директни контракти сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “.

По-рано заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович сподели, че задачата е координиране на дълготраен дневен ред и определяне на методите на работа.

Очакванията за сключване на съглашение за пренос на газ през територията на Украйна обаче е малко евентуално. Както наподобява лобизмът на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и положителната воля на сътрудника му Владимир Путин няма да са задоволителни за продължение на директния контракт сред двете компании. Само преди ден комерсиалният шеф на украинската „ Нафтогаз “ заяви такива условия, на които „ Газпром “ в никакъв случай няма да се съгласи. Казано в резюме – несъгласията сред двете страни остават доста огромни.

Пречка е и продължаващият спор сред страните. „ Газпром “ не остана задоволен от правосъдното решение на Стокхолмския арбитраж и продължава борбата.

Стокхолмският трибунал през февруари оповести решението си по разногласието сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ във връзка с договорите за доставка и пренос на газ, като задължи съветската компания да изплати на украинската сумата от 2,56 милиарда $. „ Газпром “ апелира през месец март, а през месец май изиска цялостна анулация на решението за директния контракт с „ Нафтогаз “. Руската газова компания подаде иск до арбитража в Стокхолм за преустановяване на контракта с „ Нафтогаз “, настоящ до края на идната 2019 година

Украинската „ Нафтогаз “ от своя страна предприе ограничения за насилствен запор на средствата, постановени с решението на арбитража. „ Газпром “ реагира, обърна се към апелативния съд и на 14 юни съумя да издейства решение за прекъсване на запора на активите.

„ Газпром “ заяви изискването за по-нататъшните договаряния. То е едно - само – възобновяване на салдото на ползи, нарушен от Стокхолмския трибунал. Сама по себе си тази подготовка от компанията не е ласкава за арбитражния съд, само че това е друга тематика. Според ръководителя на съветския газов монополист Алексей Милер, салдото може да бъде възобновен или посредством анулация на решението на Стокхолмския трибунал, или посредством градивни оферти от страна на Украйна.

„ Възстановяване на салдото на ползи на страните - това е изискването за по-нататъшни договаряния. Разбира се, Украйна би трябвало да показа учредения за стопански и уместен пренос през своята територия “, съобщи наскоро ръководителят на „ Газпром “ Алексей Милер.

„ Нафтогаз “ в отговор на това през юли подаде иск до арбитража в Стокхолм за преразглеждане на цените за пренос от март 2018 година исковите искания на украинската компания са за сумата от 11,58 милиарда $. Условие за понижаване на сумата от желае, съгласно комерсиалния шеф на „ Нафтогаз “ Юрий Витренко, представен от съветски медии след обява във Facebook е запълване на украинската газотранспортна система след 2019 година, събаряне на блокирането на доставките на газ от други компании от Русия и Средна Азия и несъмнено, отвод от „ Северен поток 2 “.
Сега, откакто на процедура е ясно какво желаят украинската и съветската страна, ролята на Европейски Съюз като балансьор става още по-трудна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР