Тристранната среща на върха в Анкара между Турция, Русия и

...
Тристранната среща на върха в Анкара между Турция, Русия и
Коментари Харесай

Среща на върха Турция-Русия-Иран – сформиране на сирийски конституционен комитет

Тристранната среща на върха в Анкара сред Турция, Русия и Иран – петата сходна среща в границите на договарянията в Астана – сложи основата на трайно решение в Сирия посредством образуване на парламентарен комитет, само че всички страни се съгласиха, че към момента има спънки за реализиране на мир в раздраната от войната страна и това са терористичните групи.

“Ние сме в цялостно единодушие да се стремим към трайно политическо решение за политическото единение и териториалната целокупност на Сирия ”, съобщи Ердоган в телевизионно изказване, когато срещата на върха с съветския му сътрудник Владимир Путин и иранския президент Хасан Рухани стартира, заяви в. „ Дейли Сабах ”.

“ПКК и нейните разширения Народните защитни единици (YPG) и Партията на демократичния съюз (PYD) са най-голямата опасност за бъдещето на Сирия. Докато продължава наличието на ПКК в страната, нито Сирия, нито районът ни могат да намерят мир “, Каза Ердоган на конференция след срещата на върха.

Той съобщи, че Анкара, Москва и Техеран акцентират, че поддръжката на терористите под претекст битката против „ Ислямска страна ” е “неприемлива ” – като се базира на поддръжката на Съединени американски щати за YPG / PYD.

“Трябва да поемем повече отговорност, с цел да подсигуряваме мир в Сирия ”, съобщи Ердоган, напомняйки че Турция е стояла със сирийския народ през “най-трудните и най-болезнените ” времена.

Ердоган сподели, че платформата от Астана за Сирия е “уникален опит ” и “единствената самодейност ” за намиране на ефикасни и съответни решения за Сирия.

Мирният развой в Астана – който се стреми да приключи спора в Сирия един път вечно – започва през януари 2017 година по начинания на Турция, Русия и Иран. Към днешна дата общо 13 кръга са извършени в Астана, Казахстан.

Турция е обезпокоена от непрекъснатото нахлуване на сирийския режим в района, подкрепена от съветските военновъздушни сили, макар поредицата от съглашения за преустановяване на огъня.

Турция има 12 наблюдателни пункта в Идлиб за използване на съглашение за буферна зона, реализирано преди година с Русия, с цел да предотврати настъплението на сирийския режим.

Но постовете наподобяват все по-застрашени, като един от тях е отсечен от останалата част на Идлиб, когато силите на Асад започнаха нахлуване предишния месец.

Руските въздушни удари не престават в района макар последното преустановяване на огъня, контрактувано от Анкара и Москва на 31 август.

“Зона на деескалация не би трябвало да служи като терен за въоръжени провокации ”, сподели Путин на днешната среща.

Изразявайки вяра, че тристранните договаряния ще оказват помощ за реализиране на „ дефинитивно “ споразумяване на сирийската рецесия, Путин съобщи: „ Бих желал да изразя убеденост, че нашите диалози ще бъдат продуктивни и постигнатите съглашения ще основат основа за дефинитивно разрешаване на рецесията в Сирия, възобновяване на мира и сигурността в тази страна, подсилване на нейния суверенитет. “

“Трябва да предприемем спомагателни ограничения, с цел да унищожим изцяло терористичната опасност, идваща от зоната на Идлиб ”, добави той.

Междувременно иранският президент Рухани акцентира, че дипломацията, а не боен метод, е решението за преустановяване на рецесията.

“Трябва да поставим почвата за връщане на сигурността в Сирия … дипломацията, а не борбата, могат да обезпечат мир в Сирия … Незабавното евакуиране на американските войски е належащо за определяне на мир в страната. ”, сподели Рухани. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР