Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и

...
Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и
Коментари Харесай

Гърция, Израел и Кипър потвърждават намерението си за строителството на газопровода EastMed


Тристранна среща на върха, сред водачите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с присъединяване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, би трябвало да подчертае желанието за изграждане на Източносредиземноморския водопровод (EastMed Pipeline), по който се планува транспорт на газ от района към Европа, както и да изпрати ясно предизвестие към Турция, която е упреквана, че подхваща нападателни дейности в Източното Средиземноморие, написа електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата министър председателите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с поддръжката на Помпео, да създадат малко изказване за желанието си да образуват боен съюз в района под егидата на Вашингтон.

Изданието показва, че Съединени американски щати са заинтригувани най-много от вероятностите в енергийния бранш и сферата на сигурността, а също по този начин от допустимо насърчаване на съдействието за създаване на нови технологии.

Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на поддръжка за Нетаняху, който е изправен пред няколко каузи по обвиняване за корупция преди парламентарните избори в Израел, планувани за 9 април.

Първоначалният проект бе да се подпише договорка за строителството на газопровода EastMed още на срещата на върха, само че тези проекти бяха осуетени поради политически затруднения в Италия, до където би трябвало да стигне газопровода. Една от партиите в ръководещата коалиция, „ Движението 5 звезди “, възразява против плануваното строителство в Пулия, в южната част на страната.

При всички случаи, разяснява „ Катимерини “, представен от организация Фокус, изразените планове да се продължи с газопровода и да се задълбочи съдействието в сигурността сред тези страни в района нервират Турция, която има свои лични планове за енергийните запаси в региона.
В явен отговор на срещата на върха, Анкара е оповестила военноморски маневри край Кипър в същия ден.

Турция заяви, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира огромен регион на юг от Кипър, в това число Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е деен турския сондажен транспортен съд Барбарос.

Кипър, който се оплака в Обединените народи от дейностите на Турция в района е мощно загрижена от оповестените проекти на Анкара да изследва за петрол и газ край острова.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР