Тристранката ще реши съдбата на законопроекта за публичните предприятия, внесен

...
Тристранката ще реши съдбата на законопроекта за публичните предприятия, внесен
Коментари Харесай

Законопроектът за публичните предприятия отива в Тристранката

Тристранката ще реши ориста на законопроекта за обществените предприятия, импортиран преди дни от Министерския съвет . Това реши отрасловата парламентарна комисия по гледище на отрасловия министър Емил Караниколов.

Припомняме, че КНСБ изрази остро неодобрение против плана на нормативен акт поради плануваното в него отпадане на забранителния лист по настоящия член 3 от Закона за приватизация и следприватизационен надзор. Според синдиката текстът е недопустим, тъй като основава усещането, че се отваря вратата към приватизация на основни държавни активи. След среща в икономическото министерство на 5 юни 2019 година, представителите на КНСБ и КТ " Подкрепа " получиха уверения, че държавните предприятия от забранителния лист няма да се приватизират , той няма да се анулира и ще се резервира досегашният ред, по който могат да се раздържавяват. На срещата бе стихотворец и ангажимент законопроектът да бъде импортиран в Народното събрание, само че водещата комисия да изиска мнение преди приемането му от Националния съвет за тристранно съдействие.

Икономическият министър Емил Караниколов пък желае надзор и изясненост по кое време едно дружество извършва чисто комерсиална или обществена роля. Той изрично поддържа да има подобен закон. Министърът успокои депутатите, че страната няма да продава всички държавни предприятия. Между първо и второ четене той счита да върне забранителния лист в закона. Министърът желае безапелационен текст за възбрана на приватизация на държавни сдружения.
 Предприятията от забранителния лист няма да се приватизират Обновена
Предприятията от забранителния лист няма да се приватизират

Запазва се досегашният ред на раздържавяване

Обособени елементи от сдружения в забранителния лист се продават след решение на Народното събрание съгласно сегашните разпореждания. Акциите и дяловете на сдруженията няма да са обособени елементи, с цел да не може да се продават, както предлага той. Емил Караниколов искаше сливане на Агенцията за приватизация и Агенцията за поощряване на вложенията. На комисия през днешния ден обаче той се отхвърли от концепцията си, само че увери, че ще откри метод да ги преструктурира. П риватизацията е със затихващи функционалности , аргументира се той. Законът ще бъде гледан от Народното събрание след разглеждането му в НСТС.

Заседанието на тристранния съвет ще е на 19 юни. Затова министърът изиска през днешния ден комисията да не го гледа, с цел да се организира разговор по тематиката. Целта е следната - облекчение на текстовете на Закона за обществените предприятия, разгласи Емил Караниколов.
 АБВ внесоха в Министерски съвет забележките си за държавните предприятия
АБВ внесоха в Министерски съвет забележките си за държавните предприятия

Заради поправките в Закона за държавната благосъстоятелност

КНСБ регистрира позитивните моменти в законопроекта. В същото време не намират логичност да се включва приватизацията в този план. Затова и синдикатът упорства за полемика на НСТС. Депутатите се съгласиха законът да мине през тристранката. Според ръководителя на отрасловата парламентарна комисия депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев планът е събрани тюрлюгювечи. Затова аленият народен представител желае да се произнесе НСТС, с цел да не се обърне закона с " хастара на открито ". За нас законът е извънредно значим, чукате на отворена врата, акцентира Кънев.

В последна сметка законът би трябвало да е работещ, съгласи се министър Караниколов. Драгомир Стойнев пък напомни, че п ърво столетницата преди години е предложила подобен закон.

Мен ме интересува методът, по който се ръководят държавните предприятия, посочи той. За аления народен представител от значително значение е да се откъсне политическото въздействие върху ръководството на държавните предприятия. Те трябвало да се ръководят на пазарен принцип от професионален мениджмънт.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ пък се зачуди дали няма да е по-добре да се внесе напълно нов закон, тъй като в този момент се налагали прекалено много ремонти на оферти от Министерски съвет.
 143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната благосъстоятелност
143 депутати отхвърлиха ветото над Закона за държавната благосъстоятелност

Президентът Радев възрази против неравнопоставеността измежду собствениците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР