Тристранката отказа да повиши добавката за нощен труд, която от

...
Тристранката отказа да повиши добавката за нощен труд, която от
Коментари Харесай

Нощният труд остава 25 стотинки

Тристранката отхвърли да увеличи добавката за нощен труд, която от 11 години е 25 стотинки. Това взриви обществения мир, а изключително остро реагираха от КТ " Подкрепа ", откакто работодателите се опълчиха. За да резервира диалогичния звук, общественият министър Бисер Петков заключи след края на разногласието в НСТС, че още при започване на идната година ще направи работна група, в която кани представители на всички страни за общ диалог върху Кодекса на труда, предава Канал 3.

Репликата му разгневи президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, който излетя предварително от съвещанието, разгневен поради отхвърли през днешния ден да се реализира единодушие към смяна на ставката в съответната разпоредба. Манолов упрекна властта, че е раздала на кого ли не какво ли не през тази година, а на хората, които са си го изработили, е отказало да заплати. " Това, което ни предлага сега министърът на труда и обществената политика, е нищо да не се случи. Защото към този момент няколко пъти този диалог го водихме, с специалисти, съответни цифри и оферти. Така че, когато на нас ни се споделя - " Още от другата година ще създадем работна група ", ни споделят: " Трай, коньо, за зелена трева ", изригна и Ваня Григорова пред медиите в Министерски съвет.

Икономическият специалист на КТ " Подкрепа ", откакто Манолов си потегли гневен, съобщи, че акцията на синдиката тече от пролетта насам, че 11 години нощен труд състаряват с 16 година, разболяват от сърдечни заболявания и усилват напрежението. Тя подсети, че всички организации по време на диалозите в общественото министерство са се съгласили, че нощният труд е мизерно обезщетен. Въпреки това, срещнахме безапелационен отвод, укори Григорова работодателите, които не поискали даже да показват своите визии с какъв брой да се увеличи спомагателното възнаграждение на работата през нощта. " Подкрепа " предлага то да е 0,5% от главната работна заплата, а КНСБ са зад сътрудниците си и оферират цената на нощния труд да варира от 78 стотинки до 1 лев. И двата синдиката намекнаха, че промени в обществената сфера са били правени поради омбудсмана Мая Манолова.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР