Триптих на художника Франсис Бейкън беше продаден на дистанционен търг

...
Триптих на художника Франсис Бейкън беше продаден на дистанционен търг
Коментари Харесай

Триптих на Франсис Бейкън беше продаден на търг за 84,6 милиона долара

Триптих на художника Франсис Бейкън беше продаден на отдалечен търг от аукционната къща "Сотбис " за 84,6 милиона $, предадоха Франс прес и ДПА.

Наддаванията бяха проведени без физическото наличие на публиката поради пандемията, обвързвана с новия ковид. На финалната права за закупуването на триптиха се оказаха двама наддаващи - единият по телефона, другият в интернет. Собственик на творбата най-сетне се оказа наддаващият по телефона, който пожела да остане неизвестен.

Творбата на Бейкън, нарисувана през 1981 година, е въодушевена от античната трилогия "Орестия " на древногръцкия създател Есхил. Първоначално триптихът станал благосъстоятелност на норвежеца Ханс Расмус Аструп през 1984 година и от този момент бил част от неговата музейна колекция.

Триптихът по "Орестия " е един от двайсет и осемте, нарисувани от Франсис Бейкън в интервала 1962-1991 година. Художникът умира през 1992 година. Негов триптих беше продаден на търг през 2014 година за към 72 милиона $. Друга сходна творба на Бейкън откри покупател, година по-рано, за 142,4 милиона $ и сложи връх за своето време за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР