Трини Лопес, певец и китарист, прочул се със свои версии

...
Трини Лопес, певец и китарист, прочул се със свои версии
Коментари Харесай

Легендарен певец почина заради усложнения от COVID-19

 Трини Лопес, артист и китарист, прочул се със свои версии на песните  " Lemon Tree`` и  " If I Had a Hammer " през 60-те години на предишния век, чиито гении го водят и до Холивуд, умря на 83-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Кинодеецът Пи Дейвид Ебърсоул, който неотдавна е завършил работа над документален филм за Лопес, е удостоверил, че изпълнителят е умрял от затруднения от COVID-19 в медицински център в Палм спрингс, Калифорния.

Бизнес сътрудникът му и музикант Джо Чавира разкрива, че двамата с Трини Лопес одеве са записали ария, озаглавена " If By Now " и предопределена да набира средства за хранителни банки по време на коронавирусната пандемия.  " Трини си отиде от нещо, против което се опитваше да се бори ", споделя Чавира.

С ментори като Бъди Холи и Франк Синатра Трини Лопес става интернационална звезда, пеейки на британски и испански език. За разлика от мексикано-американски реализатори като Ричи Валънс, Лопес отхвърля препоръките да смени името си и намерено прегръща корените си, макар предизвестията, че това може да навреди на кариерата му.

" Настоявах да запазя фамилното си име Лопес. Гордея се, че съм Лопес. Гордея се, че съм мексиканец ", споделя артистът в изявление за " Далас морнинг нюз " през 2017 година

Роден Тринидад Лопес III в фамилията на имигранти от Гуанахуато, Мексико, Лопес израства в безпаричен квартал в Далас. Тежкото финансово състояние на фамилията му го принуждава да напусне гимназия и да работи.

Животът на Трини се трансформира, откакто татко му му купува черна акустична китара  " Гибсън " за 12 $ от заложен магазин и го научава да свири на инструмента. Младият Лопес стартира да се изявява в нощни клубове в Далас.

Бъди Холи вижда Трини Лопес в дребен нощен клуб в Уичита фолс и го показва на звукозаписния си продуцент Норман Пети. След гибелта на Холи в самолетна злополука шест месеца по-късно Лопес за малко го заменя като вокал на " Крикетс ".

Трини Лопес се мести в Южна Калифорния, където е видян от Франк Синатра, който му предлага контракт с новата му звукозаписна компания. С нея Лопес записва първия си огромен шлагер " If I Had A Hammer ", който оглавява чартовете в близо 40 страни.

Двамата със Синатра стават другари и постоянно са забелязвани в светските кръгове в Лас Вегас и Палм спрингс, Калифорния.

Дебютният му албум  " Trini Lopez at PJ`s "  достига до Топ 10 през 1963 година Лопес бележи триумфи и на испаноезичния пазар с албумите си " The Latin Album`` и " The Second Latin Album ". Като " латиноамериканска необичайност " в рок и фолк музиката по това време, Трини Лопес постоянно приказва за натиска да смени името си, с цел да допадне на по-широка бяла аудитория, на който е подложен и би трябвало да се опълчва.

През 1963 година Лопес е номиниран за " Грами " за най-хубав нов реализатор. В началото на 1964 година той е толкоз издирван, че се изявява като съводещ реализатор с " Бийтълс " в границите на 18-дневен ангажимент в парижката зала " Олимпия ".

След 60-те години на предишния век изпълнителят рядко попада в чартовете, само че линията му китари " Гибсън Трини Лопес " ненадейно повлиява на китаристи от младото потомство, измежду които Дейв Грол, Едж, Ноел Галахър.

През кариерата си Лопес издава над 60 албума. Талантите му го водят и до Холивуд. Сред филмите с негово присъединяване е " Мръсната дузина " (1967).

Документалният филм  " Моето име е Лопес "  ще излезе през 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР