Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес

...
Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени днес
Коментари Харесай

САЩ повдигнаха обвинения срещу 13 руснаци за намеса в изборите

Тринайсет руснаци и три съветски юридически лица бяха упрекнати през днешния ден като съучастници в скрит план за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, разгласи федералната прокуратура, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Обвиненията, издадени от службата на специфичния консултант Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в обществените медии лъжливи постинги и реклами от името на сякаш американски жители. Целта на измамата е била да се разколебае публичното мнение по време на предизборната конкуренция сред републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън.
Според обвинителните актове причинителите са желаели "да всеят ужас в политическата система на Съединени американски щати, в това число и в президентските избори от 2016 година "
Тези обвинявания, които включват скрит план, киберизмама, банкова машинация и кражба на идентичност, са най-конкретните откогато се заприказва за намесата на съветски хакери в изборния развой. От лятото на 2016 обвинените са разгласили подправени обвинявания към демократите, апели към малцинствата да не гласоподават, погрешна информация за Клинтън и мними изказвания от американски цивилен организации.
След изборите руснаците са организирали политически акции в поддръжка на Тръмп. Двама от обвинените са обиколили огромен брой щати, с цел да употребяват локални компютърни системи и да наподобяват като американски жители, се споделя в обвинителните актове.
Обвиненията са резултат от следствието на екипа на Робърт Мълър за възможна съветска интервенция в изборите и за възможни връзки сред предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До през днешния ден екипът на Мълър е предявил обвинявания към четири американци, измежду които някогашния консултант на Тръмп по националната сигурност и някогашния началник на предизборния му щаб.
От Белия дом не последва неотложен коментар във връзка новите обвинявания.
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс сподели единствено, че президентът е известен за обвиняванията. Тръмп в никакъв случай не е приемал безусловно разследващите данни за съветска хакерска интервенция и е окачествявал следствието на Мълър като "лов на вещици ", напомнят западните организации.
Сред обвинените са 12 чиновници от основаната в Санкт Петербург "Агенция за интернет проучвания ", добави ТАСС. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков.
ТАСС цитира и известие на американското министерство на правораздаването, че Вашингтон ще изиска обвинените съветски жители да бъдат екстрадирани в Съединени американски щати.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред Ройтерс, че не е осведомен с обвиняванията към съветски жители за интервенция в американските избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР