Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени като

...
Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени като
Коментари Харесай

Три руски фирми и 13 руснаци са обвинени за намеса в американските избори

Тринайсет руснаци и три съветски юридически лица бяха упрекнати като съучастници в скрит план за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, разгласи федералната прокуратура, представена от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Обвиненията, издадени от службата на специфичния консултант Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в обществените медии лъжливи постинги и реклами от името на сякаш американски жители.

Целта на измамата е била да се разколебае публичното мнение по време на предизборната конкуренция сред републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилари Клинтън. Според обвинителните актове причинителите са желаели " да всеят ужас в политическата система на Съединени американски щати, в това число и в президентските избори от 2016 година "

Тези обвинявания, които включват скрит план, киберизмама, банкова машинация и кражба на идентичност, са най-конкретните, откогато се заприказва за намесата на съветски хакери в изборния развой. От лятото на 2016 обвинените са разгласили подправени обвинявания към демократите, апели към малцинствата да не гласоподават, погрешна информация за Клинтън и мними изказвания от американски цивилен организации.

След изборите руснаците са организирали политически акции в поддръжка на Тръмп. Двама от обвинените са обиколили огромен брой щати, с цел да употребяват локални компютърни системи и да наподобяват като американски жители, се споделя в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от следствието на екипа на Робърт Мълър за възможна съветска интервенция в изборите и за възможни връзки сред предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До през днешния ден екипът на Мълър е предявил обвинявания към четирима американци, измежду които някогашния консултант на Тръмп по националната сигурност и някогашния началник на предизборния му щаб.

От Белия дом не последва неотложен коментар във връзка новите обвинявания. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс сподели единствено, че президентът е известен за обвиняванията. Тръмп в никакъв случай не е приемал безусловно разследващите данни за съветска хакерска интервенция и е окачествявал следствието на Мълър като " лов на вещици ", напомнят западните организации.

Сред обвинените са 12 чиновници от основаната в Санкт Петербург " Агенция за интернет проучвания ".. Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков. ТАСС цитира и известие на американското министерство на правораздаването, че Вашингтон ще изиска обвинените съветски жители да бъдат екстрадирани в Съединени американски щати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред Ройтерс, че не е осведомен с обвиняванията към съветски жители за интервенция в американските избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР