Тринайсет и половина милиона жители на Русия - страна със

...
Тринайсет и половина милиона жители на Русия - страна със
Коментари Харесай

Над 13 милиона жители на Русия дишат замърсен въздух

Тринайсет и половина милиона поданици на Русия - страна със 145-милионно население, са дишали нечист въздух през 2017 година Това сочи отчет за околната среда във федерацията, създаден от министерството на естествените запаси и екологията, написа "Комерсант ".

Повече от половината градове с "високо и доста високо замърсяване " се намират в Сибирския федерален окръг - 42 на 100 от локалното население е подложено на отрицателни въздействия, показва вестникът.

Ресорни организации от съветската администрация ще образуват бази данни и интерактивни карти, отразяващи качеството на водата и замърсяването на въздуха. През първата фаза от съответната стратегия данните ще бъдат налични за жителите на 12-те града от федерацията, най-неблагополучни от становище на качеството на въздуха.

За най-неблагополучни от позиция на екологията в Русия са считани градовете Братск, Красноярск, Липецк, Магнитогорск, Медногорск, Нижни Тагил, Новокузнецк, Норилск, Омск, Череповец, Челябинск и Чита. Точно в тези райони започва пилотният план.

Екологичните сдружения в страната от дълго време се оплакват от дефицит на оперативни данни за ситуацията, отбелязва "Комерсант ".

"Опитът ни демонстрира, че интерактивните карти са ефикасно средство, с цел да се разгласява казусът със замърсяването на въздуха, да се изясняват същинските му аргументи и последствия, както и спектърът от вероятни ограничения, с цел да бъде решен, в това число на локално равнище - и за лицата, вземащи решенията, и за популацията ", декларира в поддръжка на ведомствения план Василий Яблоков, специалист от съветския клон на "Грийнпийс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР