Тринадесетото издание на Седмицата на традиционните занаяти ще се проведе

...
Тринадесетото издание на Седмицата на традиционните занаяти ще се проведе
Коментари Харесай

В Пловдив започва Седмица на традиционните занаяти

Тринадесетото издание на Седмицата на обичайните занаяти ще се организира от 24 до 30 юни в Етнографския музей в Пловдив. Майстори от цялата страна ще се включат във форума, чиято цел е да разпространява занаятите като „ живо завещание ". Истинска чаршия от филистерски работилници се оформя всяко лято под вековната черница и към бухналите чимшири в двора на красивата Куюмджиева къща, където занаятчиите се надпреварват да покажат своя мурафет.

Тази година събитието се организира в партньорство с Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и е включено в Културния календар на града. Наши сътрудници са още Клуб „ Приятели на РЕМ - Пловдив ", Регионална занаятчийска камара - Пловдив, Задругата на майсторите на национални художествени занаяти - Пловдив.

В дните на ревюто ще бъдат показани над 40 майстори от разнообразни занаяти. За посетителите и гостите на музея събитието е самобитна школа, посредством която искащите могат да се допрян до тайните на старите технологии. В спонтанните занаятчийски работилници искащите могат да опитат да изработят нещо сами или да бъдат подготвени в първите стъпки на занаята. За децата това е същинско странствуване към нови познания и умения, което сигурно ще бъде запомнено от тях. А измайстореното със лични ръце си има свое обаяние и магия.

Всеки от дните е избран за представянето на друг поминък с проява на майсторите. По остарял национален бит ще плетем венци и ще напяваме дружно китки на Еньовден. А с цел да изживеем още по-пълноценно празника и да научим за лечебните секрети на билките ще открием изложбата „ С мирис на билки - лечебни и магични " на РИМ - Кюстендил, ще забъркаме „ бял мъж " и ще отговяваме с петровско пиле на Петровден, както е съгласно националната традиция. Всичко това ще бъде съпроводено с музика и танц в живописния ни двор.

Един добър метод да покажем актуалното положение на националните занаяти, да се опитаме да насърчим интереса на дребни и огромни към тях, да подпомогнем запазването и развиването на нашите културни обичаи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР