Тринадесетото издание на Дефиле на младото вино“ ще се проведе

...
Тринадесетото издание на Дефиле на младото вино“ ще се проведе
Коментари Харесай

Тринадесетото издание на Дефиле на младото вино започва с рекорден брой участници

Тринадесетото издание на " Дефиле на младото вино “ ще се организира на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България. Организатори са " Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив, с интензивно съдействие на ОИ " Старинен Пловдив " и Университет по хранителни технологии - Пловдив, всички сътрудници, участници в " Дефиле на младото вино “, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Фестивалът се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2021 година

На конференция през днешния ден в Дома на културата " Борис Христов “, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм, ръководителят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев и енолог №1 на УХТ – Пловдив - доцент Христо Спасов, началник на катедра " Технология на виното и пивото " показаха акценти от програмата на " Дефилето “, както и от програмата на " Дните на младото вино “, които започнаха в понеделник и не престават до четвъртък.

" Защо поддържаме това събитие толкоз години? Защото то е едно от най-иновативните събития, които имат потвърден принос в развиването на туризма в Пловдив. Шест са сегментите, които построяват туристическия бранд на града ни, а " Дефиле на младото вино “ застъпва и шестте съставки. То е едно от обичаните събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, комбиниране на хубава храна и вино, дружно с посещаване на културно-историческите забележителности в Стария град и богата стратегия от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти интензивно вземат участие. Общински институт " Старинен Пловдив “, Градската художествена изложба и Регионалния археологически музей вземат участие с 9 местоположения, от общо 17-те тази година. Дефилето обичайно притегля хора от страната, които идват особено, с цел да посетят Пловдив и Стария град “, сподели заместник-кметът по време на конференцията.

" Дефиле на младото вино “ започва за 13-ти път, макар ситуацията,  освен това с рекордно присъединяване. През 2020 година участваха 36 мазета, тази година са 42. Общо участниците са – 60, през предходната година бяха 48 -50. От тези 60 - 15 са производители на храни и артикули и 3 съпътстващи участника. Миналата година отчетохме рекорден брой гости, откровено се надяваме тази да подобрим този връх. Постарали сме се доста, положили сме всички старания за съвършена организация и най-важното съблюдаване на противоепидемичните ограничения “, описа инж. Любозар Фратев..Организирано е еднопосочно влизане, проектите за разположение на щандовете в къщите са съгласувани с РЗИ. Ще се употребяват единствено откритите дворни пространства, с изключение  на Балабанова къща. Ще бъде обезпечена отдалеченост от 8 метра. Голям брой доброволци от Медицински университет – Пловдив, дълготраен сътрудник на събитието, ще наблюдават строго за съблюдаване на ограниченията. Пред всяка локация ще има сложени дезинфектанти. Информационни табели ще припомнят за въведените ограничения. Входовете на локациите проведени в еднопосочно придвижване ще бъдат обозначени с насочващи стрелки, регламентиращи посоката на придвижването.

Откриването на " Дефиле на младото вино “ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., " Дионисиево шествие “ съпроводено с отбор " Тракия “ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. формалните посетители ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска маза – златен медалист от предходното издание. " С наздравица “ дружно ще дадем формалния старт на винените дегустации, които ще не престават и през трите дни:

 - 26 ноември - от 14:00 до 18:00 ч.

 - 27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч.

 - 28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.

В последния ден – неделя, се чака и посещаване на министъра на културата Велислав Минеков. Очакват се и посетители от Франция, ще има дегустации на френско божоле.

За първи път в " Дефиле на младото вино “ се включва една от най-хубавите частни галерии в града - " Джуркови “, както и къща " Недкович “ след ремонта. Зелен документ ще се изисква единствено в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в " Дните на младото вино “.

УХТ - Пловдив още веднъж обезпечава доброволци, които са студенти от специалностите " Технология на виното и пивото “, " Туризъм “, " Хотелиерство и ресторантьорство “. За студентите това е събитие, което освен пропагандира виното, дава познания и опит и основава положително въодушевление, само че и оказва помощ за тяхното професионално насочване, развиване и построява потребни контакти, описа доцент Христо Спасов от УХТ. Разбира се една от най-важните задания на Университета по време на " Дефиле на младото вино “ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата " Технология на виното “, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната организация по лозята и виното. 

Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на спечелилите в състезанието " ДИОНИС “ ще стане в събота вечер по време на " Вечер на майсторите на виното “.

" За нас е доста значимо и какво ще решат хората в анкетите, отвън професионалното жури. Част от тях са същински фенове, други имат професионален интерес. Ще съм благополучен, ако  оценките ни съответстват “, сподели още доцент Спасов.

В " Дефиле на младото вино “ ще имате опцията първи да дегустирате от младите виновност /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.  Очакват ви над 250 типа пивки, български виновност. Не пропускайте опцията да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, с цел да се почувствате като същински експерти по време на дегустациите. Дегустацията се реализира с жетони. Един жетон е еднакъв на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде ситуиран информативен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите стремежи от Вас дегустационен комплект. Цените са сред 3 и 16 лева

За улеснение на винолюбителите ще има насочващи осведомителни табели към всички фестивални местоположения. Министерство на туризма взе участие със собствен информативен щанд, ситуиран в двора на изложба " Златю Бояджиев “.

Карта с обектите и участниците към този момент е оповестена и може да се види онлайн. Отбележете наличието си на " Дефиле на младото вино “ 2021 и поканете вашите другари, с цел да се насладите дружно с нас на приказност от усети и страсти.

За поредна година уредниците не престават своята идея в поддръжка на студенти от профилираните университети, като дават стипендии от прихода на фестивала.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР