Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще започне с

...
Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще започне с
Коментари Харесай

В Монтана кипи трескава подготовка за фолклорен фестивал

Тринадесетият интернационален фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще стартира с националните химни на 6 страни от Европа и Азия. Тържествената гала по откриването му е в 19,30 ч. на 27 май. За първи път в него ще вземат участие групи от Германия и Корея. Ансамбли от Грузия, Румъния и Сърбия ще добавят колорита на събитието, отдадено на Празника на Монтана Свети дух. Пет танцови състава и две певчески групи от града хазаин ще показват българския фолклор на откритата сцена на площад „ Жеравица”. Концертите във фестивалната стратегия ще се събират публиката там всяка вечер до 30 май.
От Сеул - Южна Корея, ще дойде групата за песни и танци „ Неул Чоом”. В 16-годишната си история тя е печелила доста оценки от национални състезания, измежду които и златен орден от влиятелния фестивал „ Чеонан Хеунг Чоом”, Гран при от състезанието на Корейското национално заседание. Директорът на групата Ким Еунюим има вяра, че тя ще заплени феновете с хубостта на националните костюми и грацията на бавните придвижвания на корейския фолклор.
Първата немска група, която взе участие в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Тюрингският фолклорен танцов отбор "Рудолщат ". Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните традиции и обичаи, песни и танци на своята област. Сценичните танцови планове на ансамбъла обгръщат от пролетни обреди до занимателни игри, изпълнявани по панаирите, и ги трансформират от елементарен национален танц във въздействаща картина на обичайния метод на живот. Членовете му изследват старите традиции, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги показват на публиката с доста характер, комизъм и артистичност. Композициите им са създадени от най-хубавите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с усета на актуалните фенове. Високото художествено равнище и прочувственото показване на композициите са запазена марка на отбор „ Рудолщат”.
Детският фолклорен отбор „ Лечхуми” от Цагери ще показа истински грузински танци, претворени новаторско от хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани. Танците се извършват с достоверни костюми, до момента в който съпроводът включва и модерни принадлежности, което придава съвременно звучене на обичайна грузинска музика.
От Ватра Дорна в Румъния, идва фолклорният отбор „ Плаюриле Дорнелор”, а от Ужице в Сърбия - танцовият отбор „ Ера”. И двете групи връщат аудиенция на другарски сформира от Монтана – ансамблите „ Младост” към Общински юношески дом и „ Пъстрина” – към НЧ „ Разум 1883”. Те, както и Фолклорна танцувална работилница „ Етнос” към Пето СУ „ Христо Ботев”, танцов отбор „ Северняци” към ОДК „ Ние, врабчетата”, танцов състав „ Ситница” и певческите групи „ Пъстренец Jr.” и „ Огоста” също ще се изявят на сцената на Тринадесетия интернационален фолклорен фестивал.
Той е най-значимото събитие в програмата за Празника на Монтана – Свети дух. На откритата сцена в центъра на града край Огоста са се изявявали танцови обединения от близо 40 страни от 3 континента, измежду които Индия, Якутия, Египет, Йордания, Англия, Финландия, Холандия, Естония, Русия и съвсем всички страни от Европейския съюз и Балканите. В рамките на програмата му се организира и фестивал на националната кухня „ Бабина душица”. Алея на занаятите показва тъкачество, грънчарство, бродерия, бижутерия и други национални занаяти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР