Тринадесет заявления за участие в процедурата за довършване на спряната

...
Тринадесет заявления за участие в процедурата за довършване на спряната
Коментари Харесай

Тринадесет са кандидатите да довършат АЕЦ Белене

Тринадесет заявки за присъединяване в процедурата за дотъкмяване на спряната през 2012 година АЕЦ " Белене " са били подадени до приключването на крайния период в понеделник за афиширане на интерес към трите типа избор на сътрудници на българската страна в нуклеарния проект- за стратегически вложител, за миноритарни дялове и за дълготрайни контракти за изкупуване на тока от бъдещата мощ. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при формалното показване на резултатите от първата стъпка на процедурата.

Сред тях с изключение на спряганите и ясни до момента играчи като съветската " Росатом ", Китайската държавна нуклеарна корпорация и Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация, са електрическата компания на Северна Македония, която обаче още нямала публично позволение за това. Сред другите претенденти са сдружения с чешки и немски капитали, както и български консорциуми. Прави усещане мощният интерес на свързвани с предприемача Христо Ковачки компании, които играят под разнообразни формати в процедурата – както за стратегически вложител, по този начин и за миноритарни дялове и за контракти за ток.

Ковачки на всички места

Според специалисти Ковачки няма никакъв потенциал да попадне в късата листа на кандидат-стратегическите вложители, които ще бъдат поканени от държавното управление да подадат обвързващи оферти. Министър Петкова обаче посочи, че на внеслите предложения ще се показа описът с искащите да вземат дребен дял и да купуват дълготрайно тока от нуклеарната централа и в действителност стратегическият вложител ще реши дали и кого от тях да вкара в плана. Това значи, че огромното наличие на компании, свързвани с Ковачки цели той да се съобщи като огромен състезател и влезе непременно в нуклеарната игра в случай, че въглищният му бизнес рано или по-късно ще бъде заставен да спре поради новите европейски екостандарти.

Седем са поръчките за стратегически вложител. Най-нетърпеливият и първи подал документи от претендентите е врачанската консултантска компания " ИПК и УП ", чийто притежател е укроинецът Петро Безпалчук. По неофициална информация на Mediapool зад нея също стои Ковачки с съветски пари. След това поръчки са постъпили от съветската " Росатом ", която обаче играе с дъщерното си сдружение " Атоменергопром ", и от Корейската Хидро и атомна енергийна корпорация. Интерес е декларирала и Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC), немската компания " Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство ", както и консорциум " Атомна електроцентрала Белене " 2019 ", в който вземат участие чешката " Витковице " и българска компания, и Консорциум " АЕЦ Белене България " с компаниите на Ковачки. В последния претендент водещ акционер е " Атоменергоремонт ", вземат участие и Общинска застрахователна компания и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР