Тринадесет. Толкова години минаха от последното участие на българския национален

...
Тринадесет. Толкова години минаха от последното участие на българския национален
Коментари Харесай

Възможно ли е "невъзможното класиране" за световното по футбол в Русия

Тринадесет. Толкова години минаха от последното присъединяване на българския народен тим по футбол на огромно състезание. Когато жребият за международното в Русия изпрати България в група с Франция, Холандия и Швеция, даже постоянно оптимистично настроените ръководители във футболния съюз тотално отписаха възможностите тази серия най-сетне да бъде прекратена.

След седемголовата драма против Люксембург (4:3), която даде началото на " следващия цикъл ", последвана от отдръпването на получилия оферта от " Динамо " (Загреб) Ивайло Петев и разгромните загуби против Франция (1:4) и Швеция (0:3), и най-верните и надяващи се до последно почитатели националния тим насочиха погледи към идващите квалификации.

" Нека сме почтени, нямаме шансове за класиране ", отсече изрично вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков. Думите му пристигнаха след успеха против Беларус (1:0) в последния мач тима за 2016 година Toгава на националния стадион " Васил Левски " по публични данни имаше 1994 фенове, а продадените билети в навечерието на дуела бяха... 216.



Неочакваната победа против Холандия (2:0) внесе лек възторг, само че той доста бързо се изпари след загубата при гостуването на Беларус (1:2). Успех в оня дуел щеше да приближи националите единствено на точка от първото място в групата. " Пропуснахме огромен късмет и аз персонално скърбя ужасно доста. Това щеше да ни даде доста по-голям възторг в работата. Но за мен още не сме изгубили шансове ", съобщи Петър Хубчев след мача в Борисов.

Шансовете обаче изглеждаха окончателно изгубени. Още повече с оглед програмата, която показваше следващи мачове с Швеция, Холандия и Франция в границите на малко повече от месец. А самите футболисти се прибраха в България с наведени глави и меко казано минорно въодушевление.

Два месеца и половина по-късно обстановката е много по-различна. И въпреки класирането за Русия 2018 към момента да наподобява в областта на фантазиите, три кръга преди края на квалификациите в група А тимът има действителен късмет за присъединяване на бараж.

Във вечер, в която българските спортни очаквания бяха напълно ориентирани към волейбола, тениса и художествената гимнастика, футболистите (противно на съвсем всички прогнози) сложиха завършек на 50-годишната поличба против Швеция (когато може би минимум се очакваше).

 Възможно ли е
© LAP.bg

Въпреки че в играта имаше значително недостатъци, отборът на Хубчев демонстрираха нещо, което дълги години липсваше - предпочитание да се бори за всяка топка, да съблюдава тактическа дисциплинираност и да търси успеха до последно.

Играчи, на които мнозина гледат с неуважение поради метода, по който се развиват кариерите им на клубно равнище, демонстрираха дарба да бъдат колектив в националния тим и самочувствие, че може би не са чак толкоз неприятни футболисти.

Като единици българските футболисти сигурно отстъпват на Швеция и изключително на Холандия и Швеция. Те освен се състезават в шампионати и клубове от по-ниско равнище, по-голямата част от тях даже не играят постоянно в тимовете си.

Фотогалерия: Дългоочакваната футболна победа против Швеция >

В спорта обаче не постоянно по-добрият побеждава, а това важи в цялостна степен за футбола на национално равнище. Доказа го скромният състав на Коста Рика, който беше напълно покрай това да играе полуфинал на последното международно състезание. Доказаха го и тимове като Унгария и Исландия на Евро 2016.

В неделя България гостува на Холандия в дуел, който ще покаже дали отборът на Хубчев има сили да се бори за бараж. Със самочувствието от триумфа над Швеция и при актуалното положение на " лалетата " националите не наподобяват толкоз обречени, колкото в нормалната обстановка.

Още повече че този състав на България сподели, че най-силната му страна са контраатаките и има по-голям късмет да излъже тим, който влиза в ролята на любимец и владее дълготрайно топката, в сравнение с против добре групиран в отбрана противник.

До момента обаче българските футболисти нямат даже точка отвън стадион " Васил Левски ". Те записаха четири победи, всяка една от които вкъщи, а трите гостувания бяха изгубени с голова разлика 2:9. България няма победа като посетител в квалификационен мач от три години насам. Последният триумф пристигна на 9 септември 2014 година с 2:1 против Азербайджан.

След гостуването на Холандия българските футболисти ще посрещнат Франция на 7 октомври, след което следва мач в Люксембург на 10 октомври.

 След разочарованието в София шведите ще пътуват до Беларус за осмия си мач в група А
© Reuters

След разочарованието в София шведите ще пътуват до Беларус за осмия си мач в група А

Французите наподобяват сигурни в спечелването на групата и директната квота за Русия. Битката за присъединяване на бараж ще бъде сред Швеция, България и Холандия, които имат надлежно 13, 12 и 10 точки.

За шведите предстоят пътешестване дп Беларус в неделя, домакинство на Люксембург на 7 октомври и посещение на Холандия в последния кръг. Холандците също ще гостуват в Беларус сред мачовете си с българите и шведите.

Заради развиването на групата има доста огромна възможност заелият второто място да се размине с баражите, в които ще вземат участие осем от деветте втори тима. Но даже единствено завършването на второ място в тази група би било сериозен триумф за българския отбор, който от класирането си за Евро 2004 не е завършвал по-напред от третата позиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР