Тринадесет пирамиди, издигнати на два съседни хълма в северната част

...
Тринадесет пирамиди, издигнати на два съседни хълма в северната част
Коментари Харесай

Пирамиди в Алжир пазят тайни на 16 века

Тринадесет пирамиди, издигнати на два прилежащи хълма в северната част на Алжир и станали известни като джедарите във Френда, пазят доста секрети, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Някои от монументите са издигнати преди повече от 16 века.

Известно е единствено, че тези 13 каменни постройки с квадратна основа и пирамидална форма, които са неповторими за Алжир и страните от Магреб, са погребални паметници. Построени са сред 4-ти век и 7-ми век покрай Тиарет, на 250 км югозападно от столицата Алжир.

Различни са обаче мненията кои са заровените в пирамидите. Навремето в региона живеели бербери. Тринадесетте пирамиди били издигнати за три века през интервал, когато станали огромни промени на днешната територия на северната част на Алжир, в Нумидия, която била в рамките на Римската империя - крах на Западната Римска империя, нашествия на вандали и начало на завладяването от арабите.

Монументалните джедари доближават 18 метра височина и са с квадратна основа със страна сред 11,5 метра и 46 метра. Построени са на два хълма покрай Френда, ситуирани на съвсем 6 км един от различен. В джедарите се обитават от едно до 20 пространства, свързани от система от галерии, измежду които погребални камери. Това навежда на мисълта за общи гробове. Възможно е някои пространства да са свързани с погребални паметни практики. Вътрешните каменни порти са скулптирани с обичайни за християнските здания претекстове, като розетки, както и с ловни подиуми и фигури на животни. Надписите, които евентуално са на латински език, обаче са в доста неприятно положение и е невероятно да бъдат тълкувани.

"Особеното, обвързвано с джедарите, е датата на построяването им. Те са последните погребални паметници, издигнати тук преди появяването на исляма ", означи археологът Рашид Махуз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР