Тринадесет девойки от Подбалкана влизат в оспорвана надпревара за титлата

...
Тринадесет девойки от Подбалкана влизат в оспорвана надпревара за титлата
Коментари Харесай

Коронясвали Цар на розите на бял кон

Тринадесет девойки от Подбалкана влизат в оспорвана конкуренция за купата " Царица на розите ". Те ще показват  красота и прелест, сексапил и интелигентност  по време на блестящ конкурс-спектакъл на 18 май на сцената на карловското читалище. 

Празникът на розите в Карлово има съвсем вековна история, за пръв път е бил празнуван през 1906 година в дните  на Свети Дух и Петдесетница. Първата Царица на розите приветства Карлово едвам през 1975 година.  Короната  тогава печели абитуриентката от гимназия „ Васил Левски ”  Стефка Харлова. Редом с локалната администрация трябвало да поздрави Тодор Живков, който се очаквало да кацне на стадиона в Карлово с хеликоптер. Вместо него обаче идва министър-председателят Станко Тодоров, а посрещането е било като за Тато.

 От 30 години Царицата на розите се избира с конкурс, а фантазия на всяко момиче от долината на омайното цвете е да облече розовата рокля и да се окичи с корона. С всяко ново издание  наградите и опциите за изява на фаворитките стават повече. През последните  години няколко Царици на розите се изявиха в Китай и Япония. 

Честванията на роза дамасцена, популяризирала България  по света, през  30-те години на предишния век по нищо не отстъпвало  на днешните тържества. Цар на розите и холивудска актриса били основните настоящи лица на Празника в Карлово преди повече от осем десетилетия. В Деня на Свети Дух стопаните, които отглеждали рози, увенчавали  Царя на розите с гирлянд от дъхавото цвете, а той на бял кон приветствал жителите.

 Сред най-известните мъже,  носили макар  и за ден купата, е Христо Банков. Снимка от 1934 година, оживяла в частен списък, приказва за този миг. Синът му, известният юрист Николай Банков, разпозна татко си и описа, че тогава получил най-високи добиви розов цвят от своите градини. 

Карловци почнали да празнуват розата през 1906-а. Това ставало на Свети Дух, когато цъфтежът бил най-усилен. Любопитен миг от тържествата споделя в  пътепис  от 1936 година Никола Станев: " През тия празници Карлово е най-красиво; тогава става и беритбата на розите. Карловското поле се вълнува като море, чиято квадратура премята ту розови ниви, ту ментови градини... Въздухът е лек и претъпкан с аромата на всякакви лечебни и полски цветя. Пътници идват с влакове, с коли и с други коли в непрекъснати редици. Те се насочват незабавно към църквите, към паметника на Апостола и към площада на пазара до градския часовник. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, врати и балкони, домовете са украсени, както църквите и площадите. Пъргави момчета и девойки, облечени празнично, с венци на глави, държат в ръка огромни кошници с разноцветни рози и засмяно подават гратис на всеки гостенин, като го поздравяват с " добре пристигнали "...

Този национален събор с времето минава в празник на розите. През 30-те години хората от Подбалкана  осъзнават, че това предизвиква  интереса на български и непознати туристи, припомня Мария Деянова, шеф на Историческия музей в Карлово. 

Най-забележително от 30-те години обаче остава визитата на немската актриса Евелин Холт.  Бъдещата холивудска звезда към този момент е позната в Европа. Тя идва, обзета от желанието да се снима във филм в Розовата котловина. Ослепителната  блондинка завладяла сърцата на двама от най-известните мъже в царството. Единият е  принц Кирил, от който очаквала подпомагане за този филм. По това време  красивият юноша постоянно отсядал в двореца в Баня, а наблизо  били розовите градини и дестилериите  на семейството Багарови, фамилни другари на брат му цар Борис  Трети.  Другият бил професор  Александър Балабанов, с който Холт се познавала от Германия. Той я придружавал в разходката из Розовата котловина и България. 

 В чест на красивата Евелин карловци  съчинили ария, която  се пеела години след визитата. Тогава знатните семейства се надпреварвали да канят нежната русокоска, а тя се снимала пред планини от розов  цвят. Облякла и национална носия, с която считала да играе  в бъдещия филм. 

 Местните  описват и историята  за сина от богато семейство с огромни розови градини и лична  розоварна. Марко Крусев бил учил в Германия, знаел коя е Евелин Холт, но щом я видял,  се влюбил. Възхитен от хубостта,  изискал да я задържи колкото може по-дълго в Карлово. " Мога да ти оказа помощ, само че ще коства скъпо ",  предложил най-хубавият сладкар в града. Марко бил подготвен да заплати. Тогава всяка заран с кафето почнали да  сервират по лъжичка сладко от рози. Така я задържали още дни, но след това тя все пак  потеглила за София. 

Там се заела да урежда бъдещия си филм за Розовата котловина, изпълнена с възхита от  това омайно място. През идната година обаче Евелин Холт отпътувала за Холивуд и повече  не стъпила в родината си, където се надигал нацизмът. И това е повода актрисата  да не направи мечтания филм за роза дамасцена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР