Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха

...
Тримата задържани за изнудване и подкупи служители на ДАИ-Пловдив бяха
Коментари Харесай

Един от обвинените служители на ДАИ-Пловдив не познавал изнудваните

Тримата арестувани за изнудване и подкупи чиновници на ДАИ-Пловдив бяха докарани в съда през днешния ден. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев дойдоха оковани с белезници. Заседанието трябваше да стартира в 11:00 ч., само че юристите им желаеха един час време да се срещнат с материалите, съобщи " 24 Часа ".
Адвокатът на Янакиев Стефан Левашки заяви, че против клиента му са повдигнати три обвинявания. Едно от тях е още от 2017 година - за взимане на рушвет в размер на 5 000 лв.. Второто е за 300 лв. от 2018 година, а третото - за 600 лв. от тази година.
Защитникът съобщи, че Янакиев имал единствено един апартамент в Свиленград, откъдето дошъл в Пловдив преди към 10 година и почнал работа в ДАИ в регионалния град. Баща му купил имот в пловдвиския регион “Южен ” и против обезщетение получил 12 жилището. Продали няколко и закупили нови в други елементи на Пловдив.
“Клиентът ми не познава никое от лицата, за които се твърди, че са изнудвани ”, сподели Левашки. Междувременно, прокуратурата е приложила документи от транспортни компании, които настояват, че са били изнудвани. Обвиняемите са били следени и следени от СРС още от 29.05.19 година Проверките посочили, че Янакиев, Милушев и Тенев водили дейни диалози с транспортни компании, на които правили инспекции, в качеството си на инспектори.
Схемата била да ги привикват в постройката на ДАИ. Там им обяснявали, че имат открити нарушавания, като нерегистрирани транспортни средства. Съобщавали им също, че техни водачи нямат удостоверения за професионална подготовка.
" Единственото, което ставаше ясно от държанието им бе, че тримата не са имало желание да сформират актове, а задачата им е била да поучават компаниите по какъв начин нещата могат да се нагласят ", уточни прокурорът Георги Гешев. В хода на следствието били разпитани няколко очевидци.
Само един от тях обаче - притежателят на компания за месо Стоян Къртев - бил безапелационен в показанията си, че са му желали, както пари, по този начин и от месните артикули, които създава. Къртев е един от огромните месопроизводители в Пловдивско и като подобен разполагал с камиони, които да дистрибутират стоката.
В разказите си пред следствените органи той твърди, че е бил извикан на паркинг пред огромен търговски обект в града под тепетата. Там предал 600 лв. и месарски артикули. " Кокошкарска работа " назова тъкмо тази обстановка със Стоян Къртев, юристът Стефан Левашки, който пази Димитър Янакиев.
Прокурор Гешев изясни, че останалите разпитани притежатели на транспортни компании, които по думите му, са били обект на рекет от чиновниците на ДАИ, не са дали съответни пояснения в поддръжка на обвиняването. Освен тях, пострадали от схемата на тримата инспектори били и други организации с друга активност, които също удостоверили изнудването. Дори някои дали лист с заплащания с точни суми към ДАИ.
Друга пострадала пък показала по какъв начин на телефон й била изписана цифрата 300. Тогава тя се сетила, че това е сумата, която би трябвало да заплати, с цел да " оправят нещата ", съгласно схемата с нарушаванията. Жената отишла в тоалетната, където пъхнала парите в кутия от цигари и ги оставила там. Тук юрист Левашки опонира, че " кой обаче е взел тези пари, не е ясно ". Димитър Янакиев и татко му са някогашни митничари от Свиленград.
Адвокатите на тримата арестувани инспектори акцентират тяхното чисто правосъдно минало и упорстват клиентите им да бъдат освободени под парична гаранция. Предстои съдът да се произнесе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР