Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и

...
Тримата наследниците на пострадалия бяха конституирани като граждански ищци и
Коментари Харесай

Ето какви присъди очакват убийците Космас и Ренета!

Тримата наследниците на потърпевшия бяха конституирани като цивилен ищци и предявиха иск за общо 450 000 лева за нанесени неимуществени вреди, както Varna24.bg по-рано заяви. Пред съда подсъдимите признаха напълно обстоятелствата, и събитията изложени в обвинителния акт и отхвърлиха да се събират други доказателства в правосъдната фаза. Съдът почете настояването на страните за кратко правосъдно разследване. В този случай, съгласно Наказателно-процесуален кодекс в случай че бъде постановена неоправдателна присъда, съдът не може да наложи наказване пожизнен затвор без право на подмяна, а наказването пожизнен затвор заменя с отнемане от независимост от 20 до 30 година или в случай че реши, че наказването ще е отнемане от независимост от 15 до 20 година, ще го редуцира с една трета.

Тъй като прокуратурата и юристите на подсъдимите желаеха да бъдат показани пред съда информации за имотното положение на двамата и техни характеристични данни, съдът отсрочи делото за март.
Припомняме, че обвиняването по отношение на 24-годишната Ренета от Несебър и 27-годишния Космас от Дългопол е за обир на таксиметровия водач Васил Ашиков от Варна, съпроводен с убийството му. Престъплението осъществено в съучастничество е тежко и се санкционира с отнемане от независимост от 15 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. В закона е планувана и конфискация на цялото или на част от имуществото, в случай че те бъдат приети за отговорни.

Грабежът бил осъществен на 9 против 10 април 2017 година, когато живеещите на фамилни начала, Ренета и Космас вземат решение да наемат такси от автогарата в посока околност Пчелина и да оберат лидера. Тъй като и двамата били безработни се издържали с пенсията на 27-годишния мъж, който бил с детска церебрална парализа. Според прокуратурата закононарушението било добре планувано, като двамата си обезпечили и оръжие за престъплението-кухненски ножове. Ренета трябвало да се качи на предната седалка до водача, а Космас - зад него. Малко след 23,30 ч. на 9 април Космас спрял такси на компания " Транстриумф ", ръководено от 69-годишния Васил. По пътя за околност Пчелина, на отбивката на военното отделение на разклона за село Каменар, пасажерите помолили водача да спре. В съдебно-медицинската експертизата в досъдебното произвеждане са посочени над 61 прободно-порезни пострадвания по цялото тяло на жертвата. От автомобила липсвали 20 лв. и мобилния телефон на водача.

След задържането на Ренета и Космас химическа експертиза открила съществуване на амфетамини в кръвта и урината им. Двамата се срещат посредством интернет през 2016г., като известно време живеят в Пловдив, а през януари предходната година се местят във Варна. 24-годишното момиче е с висше обучение. И двамата са с чисто правосъдно минало. В обвинителния акт се сочи, че закононарушението е осъществено с особената свирепост и по изключително мъчителния за жертвата метод.

Определенията, с които Варненският областен съд удостовери ареста на Ренета и Космас са от 12 април 2017г. Обвинението по отношение на тях беше импортирано в съда на 29 декември предходната година.

Следващото съвещание на Окръжен съд Варна е планувано за 12 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР