Тримата наблюдаващи прокурори по разследването за пране на пари от

...
Тримата наблюдаващи прокурори по разследването за пране на пари от
Коментари Харесай

Прокурорите по разследването за "Хемус" си направиха самоотвод

Тримата наблюдаващи прокурори по следствието за пране на пари от градежа на ЛОТ 5 на автомагистрала " Хемус " през днешния ден са си създали самоотвод, откакто от няколко дни Министерство на вътрешните работи и прокуратурата си разменят взаимни обвинявания по проблема. ГДБОП и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков настояват, че прокуратурата съзнателно не желае да проверява проблема, а от прокуратурата се оплакват от напън. Паралелно тече друго досъдебно произвеждане в Софийската районна прокуратура, при което ще се ревизира имало ли е фактически опит за напън от проверяващи над прокурори по случая.

" Предвид формираното от Софийска районна прокуратура досъдебно произвеждане сътрудниците считат, че това би довело до оказване на спомагателен напън по отношение на тях, с което да им попречи да вземат решения по делото. Заради това те са си създали самоотвод пред Софийската апелативна прокуратура. Горестоящите прокурори ще преценяват тяхната основателност и ще преценяват дали има напън, който ще им попречи да продължат и отсега нататък да реализират управление и контрол над следствието ", обясниха пред публицисти градският прокурор на София Илияна Кирилова и заместникът й Иво Илиев.

" Продължаваме да считаме, че всичко, което се случва, е неприемливо и е в интерес само на престъпността, само че не и за българските жители. Апелираме за тясно съдействие и взаимоотношение с всички институции и с правоохранителните органи ", разяснява Илиев.

Кирилова изясни, че в случай че Апелативната прокуратура одобри изложените претекстове от наблюдаващите прокурори и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде разпределено още веднъж на инцидентен принцип на други техни сътрудници. До произнасянето на Софийската апелативна прокуратура те ще продължат да извършват отговорностите си като наблюдаващи прокурори.

" Искам да заявя от мое име и от името на всички сътрудници, че ние имаме предпочитание да работим със структурите на Министерство на вътрешните работи, както през годините сме работили, тъй като е в полза на обществото ", сподели още градският прокурор на София.

Тя заяви и за друга смяна. " С оглед създалата се обстановка прокурорите декларират, че оттук насетне осъществяване на процесуално-следствени дейности, които са предоставени на структурите на Министерство на вътрешните работи, ще се прави в кабинетите на прокурорите, защото по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват управлението и надзора по тези досъдебни производства ", изясни още Кирилова.

Обвиненията по следствието за пране на пари от градежа на ЛОТ 5 от автомагистрала " Хемус " стана мотив и да си разменят взаимни обвинявания. След няколко конференции в неделя както от страна на Министерство на вътрешните работи, по този начин и от страна на прокуратурата, при което ще се ревизира имало ли е напън.

Миналата седмица интернационалният арбитър по футзал за градежа автомагистрала " Хемус " посредством мрежа от компании и подставени лица. В петък предходната седмица (10 декември) Софийският градски съд (СГС) му дефинира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР