Тримата мениджъри на "Холдинг БДЖ" са подписали в среднощна доба

...
Тримата мениджъри на "Холдинг БДЖ" са подписали в среднощна доба
Коментари Харесай

Червен картон за ръководството на БДЖ

Тримата мениджъри на "Холдинг БДЖ " са подписали в среднощна доба оставките си. Става дума за ръководителя на съвета на шефовете Велик Занчев, който сега е и заместник-министър на превоза, основния изпълнителен шеф Владимир Владимиров и за финасист №1 в жп компанията Филип Алексиев. "Оставките са подадени на 7 ноември, късно вечерта. Ще се срещна с претекстовете и ще се произнеса в избрания от закона период ", заяви министърът на превоза Росен Желязков.

Едва ли тримата началници сами са взели това решение. Според слуховете министър Желязков ги е подканил да създадат тази стъпка. Една от аргументите евентуално е спорът сред Занчев и Владимиров. Главният изпълнителен шеф е пуснал отчет до прокуратурата, министъра и ДАНС за неприятното техническо положение на компанията. Вярно, задълженията към кредиторите са понижени, само че за всички пътуващи са ясни проблемите на жп превозвача. Липсват здрави локомотиви и вагони, с които да се композират влаковете, а това пък непрекъснато слага под риск живота на пасажерите и на обслужващия личен състав.

Сред грешките на това управление е вкарването на външни за системата специалисти, на които им би трябвало време, с цел да се впишат, а някои и не съумяват, разясниха от синдикатите. Всички мениджърски промени през годините единствено потвърдиха, че преструктурирането на БДЖ не се случва заради неумение или отвращение. Защо обаче не се организира и обществен търг за избор на ръководители? При едно съревнование на бизнес хрумвания най-малко ще се избягнат нескопосаните партийни назначения.

Когато встъпи в служба, министър Росен Желязков сподели, че БДЖ е едно огромно предизвикателство и разпореди цялостна инспекция на холдинга. С цел поддръжка на сдружението в края на октомври държавното управление удължи с една година периода, в който то би трябвало да изплати заема, получен от страната през август 2017-а.

Слуховете към този момент вкараха в оборот името на възможния предстоящ основен изпълнителен шеф. За мястото на Владимиров е спряган инж. Продан Проданов, който в този момент е шеф на отделение "Товарни транспорти ", Пловдив. По време на държавното управление на Пламен Орешарски Проданов е бил заместник-шеф на жп превозвача.

Междувременно Еврокомисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България за това, че не е осигурила вярното въвеждане и използване на законодателството на общността по отношение на сигурността на железопътния превоз. Разследването на комисарите е открило, че българското законодателство не подсигурява, че следствието на тежки железопътни катастрофи и произшествия се прави от самостоятелен проверяващ орган.

Още по тематиката - на стр. 25
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР