Тримата майстори на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван

...
Тримата майстори на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван
Коментари Харесай

Презареждане с трима майстори на четката

Тримата майстори на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров показват галерия в " SPS " - единствената в Пловдив 24-часова настояща изложба (във фоайето на хотел " SPS ", бул. " Освобождение " 3). Експозицията " Презареждане " включва 23 платна и може да бъде прегледана доникъде на юни.

Картините на Аспарух Сърбов се отличават с присъщ рисунък, навяващ мемоари за лятото, разнасящ очарованието на сгушените градски къщи, осветени от улични лампи. Творецът от Асеновград е възпитаник на Коста Форев и Георги Ковачев. Работи в региона на реалистичната живопис, като развива собствен личен различим жанр. В някои от творбите тоновете са по-искрящи, в други по-приглушени, подвластни на моментната страст.

Геракси Гераксиев е възпитаник на Йордан Москов, а Ангел Михайлов е художникът, който му вдъхва убеденост, че Геракси има гений. Авторът има характерен почерк, привързан с реалистичните форми на картинно изложение. В прелестните натюрморти залага бездънен метафизичен план.

" Повелителят на биковете и конете " Иван Чакъров приключва НХА със компетентност " Живопис " при проф. Теофан Сокеров. Преподавател е в Националната гимназия по театрални и екранни изкуства в Пловдив. Различните ракурси на животните в платната му пресъздават обстановка на непрекъсната корида и фенът се усеща привързан. И в случай че биковете са знак на мощ и пристрастеност, то в картините му с коне се долавя насоченост и достойнство. Чакъров е притежател на две награди за живопис от университетския конкурс " Марин Уста Генов ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР