Тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на

...
Тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на
Коментари Харесай

Ромите, нанесли побоя в Габрово, ще бъдат откарани в Търново от съображения за сигурност

Тримата мъже, които на 7 април т.г. нанесоха побой на продавач в денонощен магазин в Габрово, остават непрекъснато в ареста. Това реши през днешния ден Районният съд в града, по искане на прокуратурата. Те обаче ще бъдат преместени в Търново, защото сигурността им в Габрово не можела да бъде обезпечена.

След първичното задържане за период от 24 часа, тримата нападатели на продавача бяха освободени.

Това стана мотив за възмущение, намерило израз на първо време в обществените мрежи, а по-късно и в митинги на площада пред Община Габрово пред постройката на следствието, където нощес с крясъци " мафия " се събраха най-вече младежи.

Според информация, публикувана от полицията, мъжете, които са нападнали продавача са Петко Асенов, на 30 година, Йордан Асенов, на 20 година и Никола Монев, на 21 година Тримата са престъпно проявени и осъждани за обири и грабежи. Петко и Йордан са братя, само че живеят на разнообразни адреси в Гарово. И двамата работят в общинското дружество " Благоустрояване ".

 Полиция охраняваше през днешния ден постройката на Съдебната палата в Габрово
© Емилия Димитрова - Данкова

Полиция охраняваше през днешния ден постройката на Съдебната палата в Габрово

Тримата нападнали продавача в денонощния магазин, откакто той се опитал за отбрани клиент, който, съгласно показанията му, те обиждали.

Пред съда през днешния ден

тримата нападатели се разкаяха за стореното

и помолиха за по-лека мярка за неотклонение.

Прокуратурата изиска те да бъдат отведени за непрекъснато в следствения арест във Велико Търново, защото в Габрово не можела да бъде обезпечена сигурността им. В ранния следобяд през днешния ден съдът почете настояването, което ще влезе в действие, откакто изтече тридневния период за обжалването му.

Адвокатите на тримата следствени се усъмниха в естественото протичане на процеса против тях, поради произхода им и тъй като

" обстановката била нагнетена от улицата и " Facebook ".

" Ако не беше публикуван записът от видеокамерата, в този момент нямаше да сме в тази зала ", сподели единият от бранителите на обвинените, очевидно имайки поради записа от охранителните камери на магазина. На фрагментите, които бяха публикувани във " Facebook ", се вижда по какъв начин тримата нанасят побой на продавача. " В основата на натиска за задържането на тримата са медиите и политически кръгове, а повода е ромският генезис на мъжете ", сподели още юристът им.

На друго мнение са жителите на Габрово, които довечера още веднъж се готвят за митинг. Според тях казусът е в това, че макар съществуването на задоволително данни за физическо принуждение, те са освободени 24 часа след задържането им, а не фактът, че са от ромски генезис.

Още нещо разясняват през днешния ден в Габрово – че

измежду протестиращите е имало провокатори.

На записи, публикувани пък във " Facebook " ясно се виждат младежи с качулки, които на първо време се пробваха да щурмуват постройката на следствието в града, а по-късно проведоха разгром в къщите на роми, нямащи нищо общо със случилото си.

Тъй като в града няма футболни агитки, най-често коментираните версии за случилото се нощес е, че това са нападателни младежи търсещи спор непременно. Яростта им взела връх, когато измежду протестиращите бил пуснат зноен газ. " Бях сред хората, по едно време усетих, че ме смазват ", разяснява през днешния ден една от участничките в митинга, поискала името й да не бъде споменавано. Малко по-късно към този момент не можех да вдишвам. Имах възприятието, че нещо раздира дробовете ми, не можех да си поема въздух ".

Според свидетелката на случилото се

димът пристигнал от самите протестиращи,

само че прави спогодба, че поради суматохата, е допустимо да бърка.

След като безрезултатно се пробвали да влязат в постройката на габровското разследване протестиращите се разделили на два лъча. Една част от тях тръгнала към квартала, където живеят нападателите.

В Габрово обаче няма ромско гето,

както бе обявено в репортажи на разнообразни медии през днешния ден. Според жители става дума за квартал, в който живеят и роми, само че никога не може да се твърди, че там е съсредоточена компактна ромска общественост.

Неофициално в града се приказва от към година, че общинската администрация умишлено съдействала

в града да се заселват хора от малцинствата.

Заради това през март 2018 година опозицията в Общинския съвет изиска свикването на изключителна сесия, на която да се разиска има увеличение на ромите, заселили се в Габрово, какъв е броят им, имат ли адресна регистрация?

 Протестиращи се бяха събрали на площада пред кметството в Габрово и през днешния ден сутринта
© Емилия Димитрова - Данкова

Протестиращи се бяха събрали на площада пред кметството в Габрово и през днешния ден сутринта

Свиканата тогава сесия трябваше да обясни и има ли измежду новодошлите роми, настанени в общински жилища, къде работят и дали децата им вървят на учебно заведение. За свикването на постоянно съвещание с този дневен ред не стигна единствено един глас, а въпросите потънаха в обвиняването на кмета Таня Христова /ГЕРБ/, че опозицията основава изкуствено напрежение в града.

Вчера Таня Христова издаде заповед, която в огромната си част, само че и

с огромно забавяне

дава отговор на настояванията на опозицията отпреди година. С нея тя разпорежда на началника на Районното ръководство при Областната дирекция на Вътрешните работи " да ревизира адресната регистрация, броя на ромите живеещи в града, трудовата и образователната им претовареност, както и местата, където е налице централизация на недоволства от нарушаване на публичния ред и престъпен контингент ".

Със същата заповед Христова разпорежда на полицията и контрола върху настаняването и обитаването на здания, негодни за живеене в Габрово. Поискана е и инспекция на жителите, които живеят в сходни постройки, както и дали има самонастанили се на територията на града. Кметът разпорежда още установяването на нарушавания по Закона за гражданската регистрация.

Днес Христова разпореди

неотложно да бъдат съборени

и общински здания, планувани за унищожаване, " в които съществува заплаха от самонастаняване ".

" Не търпя експанзията, сподели през днешния ден Кристина Сидорова /БСП/, народен представител от Българска социалистическа партия, която бе в града. Искам институциите да си свършат работата. Смятам, че дейностите на Община Габрово са прекомерно закъснели ".

Заради нападението в денонощния магазин в Габрово, членовете на бизнес съдружие " Севлиево 21 век ", в което членува притежателят на въпросния магазин, през днешния ден разгласиха декларация, в която се споделя: " Държим да заявим, че

в случай че правосъдната процедура още веднъж покаже своите недостатъци

и този път, това ще докара след себе си втълпяване на още боязън и раздвояване в обществото.

Апелираме политическия хайлайф на България да не натрупа актив от създалата се обстановка, а да си свърши съзнателно работата. Само по този начин българският бизнес може да работи умерено и да носи своята обществена отговорност ".

За довечера в Габрово още веднъж е плануван митинг. За мирното му протичане в ранния следобяд в града дойдоха още пет автомобила на жандармерията. Не е изключено обаче след днешното решение на съда напрежението да спадне, а митингът да не се състои.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР