Тримата инспектори от автомобилната инспекция, обвинени във взимане на подкупи

...
Тримата инспектори от автомобилната инспекция, обвинени във взимане на подкупи
Коментари Харесай

Изнудвачите на транспортни фирми от ДАИ бяха оставени в ареста, адвокатите им с интересни тези

Тримата инспектори от автомобилната ревизия, упрекнати във взимане на подкупи посредством изнудване, са подслушвани и следени от февруари 2019г. Това се разбра в правосъдното съвещание, в което се гледаха ограниченията за неотклонение на Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев. Първите двама са родом от Свиленград, само че живеят в Пловдив, а третият е роден и живее в село Караджалово. Наблюдаващият прокурор Георги Гешев изиска и тримата да бъдат оставени в ареста с ограничения " задържане под стража ”, защото имало възможност да повлияят на очевидци.

Той съобщи, че в приложените по делото СРС-та са регистрирани диалози сред тримата с представители на разнообразни превозвачи на пасажери и товари във връзка осъществяването на сложни инспекции. От тях излиза наяве, че инспекторите са установили голям брой нарушавания на компаниите, чийто представители получавали напълно съответни пояснения какви са им нарушаванията. " От репликите и държанието излиза наяве, че тримата нямат планове да сформират актове, а поучават представителите на компаниите по какъв начин нещата да се нагласят. След инспекциите има единствено един акт за административно нарушаване, тъй като " няма изплъзване ”, както изясняват инспекторите. Проверките са осъществени през юли и август ”, сподели прокурор Гешев.

В рамките на създаването си чиновниците на ДАНС са пуснали сигнал до инспектората на ДАИ, който прави лична инспекция на активността на тримата инспектори. В отчета от нея съответно са разказани всички нарушавания, които са установени, само че не са вписани в протоколите и надлежно не са довели до глоба.

" Имаме разпити на голям брой очевидци по делото, най-вече на представители на транспортни сдружения. Един от тях, очевидецът Къртев, в показанията си съобщи по какъв начин и за какво тези нарушавания не са вписани и няма акт за тях. Защото са му били поискани пари и месни артикули от тримата обвинени. Контролираните от ДАНС СРС-та удостоверяват думите му. На паркинг на търговски обект той е предал чанти с месни артикули и съответните суми за инспекторите. Представители на други компании дадоха разнообразни пояснения за какво е било по този начин, само че не се събраха доказателства. Две други сдружения описаха за същата скица на деяние от страна на обвинените. Викат ги в ДАИ, изясняват им нарушаванията и по какъв начин да ги избегнат. Става въпрос за нарушавания, за които се плануват доста съществени наказания по Закона за автомобилните транспорти ”, добави прокурор Гешев. Добави, че свидетелката Трачева имала бележник, в която отразявала разнообразни заплащания на компаниите, измежду които автомивка, нотариус и ДАИ.

Представителят на държавното обвиняване призна, че няма заплаха тримата инспектори да се укрият, защото имат фамилии и непрекъснати адреси, само че пък може да извършат друго закононарушение и да въздействат на очевидци. " Транспортните компании зависят от тяхната работа. Имаме още няколко очевидци, подготвени да описват, само че се притесняват, че транспортният им бизнес ще бъде премахнат ”, сподели на край прокурорът, представен от пловдивския уебсайт podtepeto.com.

" Това, което описа представителят на държавното обвиняване,  е в жанр " една другарка ми сподели ” ”, сподели Стефан Левашки, юрист на Димитър Янакиев. Той попита за какво ръководителката на ДАИ Анна Генова е единствено очевидец по делото, откакто в показанията си двама чиновници на ДАНС приказват за интензивно нейно присъединяване.

" Моят клиент има три обвинявания, едното от които за рушвет от 5 хиляди лв. от май 2017г. Как по този начин очевидецът се е сетил да се жалва две години по-късно, че е изнудван за рушвет ”, попита адв. Левашки. Спря се и на друго обвиняване за рушвет от 300 лв., оставени в тоалетната в ДАИ от друга от свидетелките в кутия от цигари. " Кой ги е взел тези пари, а и самодейността е на самата свидетелка. Е, къде е изнудването? Колкото до тези 600 лв. в пликове и торби с месни продукти- това е кокошкарска работа за такова тежко обвиняване. Служители на транспортни компании са арестувани за 24 часа и обработвани от ДАНС. Колко справедливи са тези показания? ”, продължи с въпросителните Стефан Левашки.

Той акцентира, че този вид закононарушения се потвърждават по напълно разнообразни способи, а не на база свидетелски показания.

" Колкото до изказванието, че могат да повлияят на свидетели- могат да ги отстранят краткотрайно от служба, в случай че прокуратурата има такива опасения. Ако очевидците се опасяват, тъй като репресивната машина на ДАИ ще ги смачка, да закриваме страната. Тъжно е, в случай че българските жители не усещат сигурност в органи, които би трябвало да пазят техните права ”, сподели на край адв. Левашки. Клиентът му Димитър Янакиев сподели пред съда, че е почтен.

" Обвинението страда от голям брой пороци, неясноти и нередности. Некоректно е като правна структура. Вменена е предприемчивост, за която се изисква събиране на доказателства. Липсват съответни такива за приемане и предаване на пари ”, сподели на собствен ред юрист Ивайло Вражилов.

" Това, което чухме от държавното обвиняване, е в границите на догатките. Тримата обвинени са следени и подслушвани от февруари месец, само че се открива фактическа конюнктура, лишена от конкретика. Приобщен към делото е един халваджийски бележник на очевидеца Трачева. Несериозно е това да е доказателство ”, сподели третият бранител в правосъдното заседание- адв. Христо Руменов.

В последна сметка съдът реши да остави в ареста и тримата инспектори от ДАИ Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Танев с претекстове, че могат да повлияят на очевидците и да извършат други закононарушения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР