Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в

...
Тримата финалисти - победителят Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в
Коментари Харесай

Кой е повелителят на кафето за годината у нас

Тримата финалисти - спечелилият Веселин Панов (вдясно), Иван Парнаров (в средата) и Мирослав Петров

© Baristo Кафето е метод на живот, просвета, а за мнозина и вяра. През годините методите на приготвянето му еволюират за да доставят на правилните почитатели все по-добро и качествено прекарване. И с цел да ги оставят правилни на аромата и усета му вечно.

Приготвянето на кафе е част от същото това идолопоклонничество - отдадените в тайната баристи ревностно следват откритите правила, като в това време стремглаво се надпреварват в основаването на от ден на ден нови питиета, в които главен воин е кафето.

Във от ден на ден заведения и кафенета в България могат да се видят добре подготвени баристи, които впечатляват с умения и познания на международно равнище. Доказателство за това беше и следващият " Български бариста шампионат 2019 ", проведен от Baristo. Състезанието се организира на 8 ноември в границите на интернационалното съревнование Espresso Italiano Champion в София. Това е четвъртото издание на шампионата, което и тази година събра над 30 почтени за купата състезатели.

Конкурсът
Правилата на надпреварата са извънредно прецизни и следват напълно международните стандарти за подготвяне на италианско еспресо и капучино.

Фотограф: Baristo
Участниците се правят оценка от сертифицирано техническо жури от Baristo по 29 механически критерия. А дегустационно жури с представители от Istituto Espresso Italiano прави оценка всяка кафе напитка по вкусови характерности. Всеки бариста би трябвало да подготви 4 еспресо и 4 капучино питиета за 11 минути и даже елементи от секундата са от голяма важност.
Главният супервайзор на Български Бариста Шампионат, Карло Одело, който следи прецизно всяка част от подготовката на кафе машините до дегустацията на последното еспресо е и началник на Espresso Italiano Champion, информационен управител на Istituto Espresso Italiano (IEI) и преподавател в International Institute of Coffee Tasters (IIAC). През последното десетилетие той и екипът му обикалят света и споделят знанията си за италианското еспресо.
Шампионатът се организира с висок клас професионални кафе машини Rancilio Classe 11 Xcelsius, особено основани за баристи, които имат функционалности като специфичен интерфейс за програмиране, ръководство на почистването и други

Участниците
Както казахме, всеки бариста би трябвало да подготви 4 еспресо и 4 капучино питиета за 11 минути. Победителят получава освен парична премия, само че и купата " Бариста първенец на България ". Той ще показа и страната ни на международните финали Espresso Italiano Champion 2020 в Италия.

Фотограф: Baristo
След оспорвано съревнование и с разлика от единствено една точка сред второто и първото място, носителят на купата " Български бариста първенец " 2019 година справедливо стана Веселин Панов. На второ място с най-хубав резултат по механически индикатори се класира Иван Парнаров, а трети остана Мирослав Петров, който сподели мощно израстване по отношение на предходни години.
Над 300 експерти одобряват предизвикването и се състезават в границите на над 30 надпревари по света, с цел да се класират на финала в Италия.
Шампионът Веселин Панов ще бъде единственият българин на Международния бариста шампионат. Пожелаваме му триумф!
Повече информация за шампионата и уредниците от Baristo можете да намерите на www.baristocoffee.com.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР