Тримата бивши наемници на компанията Блекуотър, които убиха 14 цивилни

Тримата бивши наемници на компанията Блекуотър, които убиха 14 цивилни ...

Виновни за смъртта на десетки цивилни в Ирак американци с доста намалени присъди.

Тримата бивши наемници на компанията "Блекуотър", които убиха 14 цивилни и раниха много други в Багдад през 2007, получиха значително намаляване на присъдите, пише АФП.
Тримата американци - Пол Слоу, Ивън Либърти и Дъстин Хърд, бяха осъдени съответно на 15, 14 и 12,5 години затвор от съд във Вашингтон. Досега присъдите им бяха 30-годишни, пише БГНЕС.
Тримата бяха членове на екип "Рейвън 23" на частната охранителна компания "Блекуотър", която беше подизпълнител на армията на САЩ и изпращаше наемници за военни операции в Ирак и други държави. През септември 2007 година тримата откриха огън на пълния с цивилни площад "Нисур" в Багдад, което доведе до много жертви и голям международен скандал.
Стрелбата промени отношението на иракчаните към американското военно присъствие и повдигна въпроси за използването на наемници от армията.
По време на дълъг процес през 2014 година тримата казаха, че са стреляли в самозащита от огън, открит срещу тях от местни бойци.
Съдията, който обяви новите присъди, каза, че Слоу, Либърти и Хърд са имали заповед да стрелят само при самоотбрана, но вместо това са стреляли безразборно срещу автомобили на мирни граждани, дори такива, които се отдалечавали от тях.
Четвърти наемник от "Рейвън 23" - Ник Слатън, беше определен като човека, започнал стрелбата. Той получи доживотна присъда.
Досегашните присъди на четиримата бяха отменени от апелативен съд, който реши, че е трябвало всеки от тях да бъде съден отделно. Новите решения потвърдиха доживотната присъда на Слатън и намалиха наказанията на останалите трима.
Компанията за наемници "Блекуотър" беше основана от Ерик Принс, брат на сегашната министърка на образованието на САЩ Бетси Девос. През 2009 компанията се прекръсти на "Ксе", а през 2011 година отново смени името си - на "Академи".

Източник: actualno.com