Тримата бивши наемници на компанията Блекуотър, които убиха 14 цивилни

...
Тримата бивши наемници на компанията Блекуотър, които убиха 14 цивилни
Коментари Харесай

Виновни за смъртта на десетки цивилни в Ирак американци с доста намалени присъди

Тримата някогашни наемници на компанията " Блекуотър ", които убиха 14 цивилни и раниха доста други в Багдад през 2007, получиха доста понижаване на присъдите, написа Агенция Франс Прес.
Тримата американци - Пол Слоу, Ивън Либърти и Дъстин Хърд, бяха наказани надлежно на 15, 14 и 12,5 години затвор от съд във Вашингтон. Досега присъдите им бяха 30-годишни, написа БГНЕС.
Тримата бяха членове на екип " Рейвън 23 " на частната охранителна компания " Блекуотър ", която беше подизпълнител на армията на Съединени американски щати и изпращаше наемници за военни интервенции в Ирак и други страни. През септември 2007 година тримата откриха огън на цялостния с цивилни площад " Нисур " в Багдад, което докара до доста жертви и огромен интернационален скандал.
Стрелбата промени отношението на иракчаните към американското военно наличие и повдигна въпроси за потреблението на наемници от армията.
По време на дълъг развой през 2014 година тримата споделиха, че са стреляли в самоотбрана от огън, открит против тях от локални бойци.
Съдията, който разгласи новите присъди, сподели, че Слоу, Либърти и Хърд са имали заповед да стрелят единствено при самозащита, само че вместо това са стреляли безсистемно против коли на мирни жители, даже такива, които се отдалечавали от тях.
Четвърти наемник от " Рейвън 23 " - Ник Слатън, беше избран като индивида, почнал стрелбата. Той получи доживотна присъда.
Досегашните присъди на четиримата бяха анулирани от апелативен съд, който реши, че е трябвало всеки от тях да бъде съден настрана. Новите решения потвърдиха доживотната присъда на Слатън и понижиха наказванията на останалите трима.
Компанията за наемници " Блекуотър " беше учредена от Ерик Принс, брат на сегашната министърка на образованието на Съединени американски щати Бетси Девос. През 2009 компанията се прекръсти на " Ксе ", а през 2011 година още веднъж смени името си - на " Академи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР