Трима загинали, 15 изчезнали при свлачища в Гватемала след проливен дъжд

...
Поне трима души са загинали, а други 15 са в
Коментари Харесай

Поне трима души са загинали, а други 15 са в неизвестност, след като придошла река отнесе къщи в столицата на Гватемала.

Рано в понеделник водите от река Наранхо нахлуха през бедняшко селище в град Гватемала, наречено Dios es Fiel, или Бог е верен, унищожавайки най-малко шест къщи, които са били кацнали под мост, според Националната координация за намаляване на бедствията на Гватемала агенция (CONRED).

Продължете да четете

списък от 3 елемента „Няма работа“: политическата криза в Гватемала осветява призивите за промянаКризата в Гватемала се задълбочава на фона на нови нападения, преустановен преход на правителствотоБразилският Лула предупреждава, че Гватемала рискува „преврат“, предизвиквайки порицание в ООНв края на списъка

Кучета търсачи откриха телата на трима души, загинали в наводненията, включително младо момиче, за което се смята, че е на около пет години. Девет деца са сред 15-те изчезнали.

Проливни дъждове предизвикаха високите води, които изтласкаха потоци от камъни, пръст и отпадъци през селището.

„Реката… отнесе домовете, вещите на съседите. Съседите изчезнаха“, каза 42-годишният жител Есау Гонзалес пред агенция AFP.

Жителите казаха пред АФП, че нямат друг избор, освен да живеят на несигурното място. Десетки хиляди гватемалци живеят в подобни бедняшки квартали.

„Знаехме риска, [но] сме тук поради необходимост“, каза Марвин Кабрера, 36, работник по доставка на храна, който живееше в района, засегнат от покачващите се води.

Процентът на бедност в Гватемала е 59 процента. Освен това има жилищен дефицит от около 2 милиона единици, според Гватемалската строителна камара и асоциацията на строителите ANACOVI.

Експертите казват, че липсата на жилища за жителите с ниски доходи допринася за изграждането на неофициални селища, често на места, изложени на природни бедствия.

27-годишната Айрис Лопес каза, че се надява правителството да премести общността на по-безопасно място след бедствието в понеделник.

Тя каза пред АФП, че „нищо не е останало“ от разклатената къща на сестра й. За щастие сестра й не беше вкъщи, когато водата нахлу.

„Ако беше тук, щеше да бъде отнесена от реката“, каза Лопес.

Свлачищата са постоянна заплаха по време на дъждовния сезон в Гватемала, който продължава от май до ноември.

Поне 29 души вече са загинали от свлачища в страната тази година, като общо са засегнати около 2,1 милиона души.

Освен това 10 000 домове бяха загубени при проливни дъждове тази година. Четири пътя и девет моста също са унищожени.

„Никога не съм си представяла, че реката ще се повиши и ще отнесе цялото ми семейство“, каза една скърбяща жителка, Ана Пацан, пред гватемалския вестник Prensa Libre след наводнението в понеделник. „Сега не остана нищо. Нито един от тях, всички липсват.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР