Трима външни министри на страни от ЕС - Йепе Кофод

...
Трима външни министри на страни от ЕС - Йепе Кофод
Коментари Харесай

Трима външни министри с призив за по-голяма решишмост на ЕС

Трима външни министри на страни от Европейски Съюз - Йепе Кофод на Дания, Стеф Блок на Холандия и Томаш Петричек на Чешката република в общ апел към първият посланик на Европа Жозеп Боре. Коментарът е оповестен в „ Politico “:
Как да се обнови външната политика на Европейски Съюз?
Новият началник на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел би трябвало да има повече независимост за деяние на международната сцена.
Европейският съюз разполага с инструментите да работи уверено на международната сцена. Но би трябвало да ги ускори и употребява.
Тъй като се появяват пукнатини в стълбовете, задържащи нашия учреден на правила ред, става все по-спешно Европа да реализира дружно своите външнополитически дейности.
Режимите за надзор на оръжията и неразпространение се разпадат по шевовете. Търговските войни рискуват да сковават интернационалната комерсиална система, учредена на правила. Демокрацията и правата на индивида са под все по-голям напън в международен мащаб и в никакъв случай след Втората международна война толкоз доста хора не са били принуждавани да бягат. Самият мултилатеризъм наподобява е в криза.
Ако не предприемем деяние, това положение на неустойчивост ще продължи.
Тъй като външните министри на Европейски Съюз се срещат в понеделник за първи път под управлението на новия началник на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, те би трябвало да се възползват от опцията да се включат в стратегическа полемика по какъв начин да засилят ролята на Европейски Съюз в света и да подсигуряват, че можем да действаме бързо и уверено на световната сцена.
Борел има вярната визия: по-силен, по-настойчив Европейски Съюз. Сега би трябвало да преминем от хрумвания към резултати. Трябва да използваме инструментите на Европейски Съюз - търговия, развиване, енергетика, цифрова политика, политика за сигурност и защита и външни работи - за реализиране на прогрес в европейските ползи и полезности в чужбина.
Европейските външни министри би трябвало да дадат на новия представител на Европейски Съюз по-голяма независимост да реагира на бързото развиване, когато главните европейски полезности са сложени на риск и да разрешат на Европейски Съюз да стане по-гъвкав и предприемчив във връзка с външната политика.
Като министри на външните работи ние в никакъв случай няма да приемем понижаване на обсега за гонене на личните ни външнополитически цели. Чрез съгласувани дейности посредством Европейски Съюз можем фрапантно да увеличим обсега и въздействието на нашите външнополитически старания. Международната контактна група, основана от група държави-членки на Европейски Съюз, с цел да насърчи решение на рецесията във Венецуела, да вземем за пример, е модел, който би трябвало да прилагаме в други области.
За да дадем повече зъби на външната политика на Европейски Съюз, би трябвало да се съсредоточим и върху успеваемостта на един от нейните централни принадлежности - нашата политика за наказания.
Разбира се, глобите сами по себе си не са тактика. За да сме сигурни, че те дават резултати, би трябвало да подсигуряваме по-тясна връзка сред нашите наказания и нашите външнополитически цели.
Санкциите се нуждаят от по-бързо използване, по-добри управлниие и по-строго съблюдаване. Това е на първо място национална отговорност. Но ние също би трябвало да засилим европейските институции, с цел да подсигуряваме оптималната съгласуваност и цялостно съблюдаване на режима на наказания. Трябва да разработим нашите принадлежности за наказания, в това число предлагането за санкционен режим на Европейски Съюз за справяне със съществени нарушавания на правата на индивида.
Всяко рестартиране на външната политика на Европейски Съюз също би трябвало да вземе под внимание европейските гласоподаватели, които с право изискват зелен преход, и да развие климатичната дипломация на Европейски Съюз. Европа не може сама да реализира нашите световни климатични цели, само че можем и би трябвало да поемем световна лидерска роля.
Европа също би трябвало да построи нови партньорства. С развиването на света, относителният дял на Европа в международната стопанска система понижава. Африка ще обезпечи максимален напредък през идващото потомство, както в демографски, по този начин и в стопански проект. Трябва да засилим съдействието си с африканския континент и да подсигуряваме резистентен преход.
И най-после, ние би трябвало да съживим духа на европейското единение. През последните пет години показахме какво може да се реализира, когато работим един до различен. Споразумението за нови наказания против членове на венецуелските сили за сигурност и наказание на турското настъпление в Североизточна Сирия са основни образци.
Но това единение е под възходящ напън. Що се отнася до външната политика на Европейски Съюз, общата позиция в Европейски Съюз става тесногръда и това е в действителност пагубно.
Всички страни членки на Европейски Съюз носят отговорност. Твърде постоянно един или двама членове са блокирали способността на блока да реагира бързо във външната политика. Трябва да действаме бързо, с цел да обърнем тази наклонност и да насърчим държавните управления, в случай че е належащо, да се въздържат от гласоподаване за съответно деяние, вместо да го блокират.
Във време, когато е заложено доста, Европейски Съюз би трябвало да поеме по-голяма отговорност за европейската сигурност и да бъде мощен, напредничав глас в един нерешителен свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР