Трима външни адвокати от кантората Попов и съдружници“ е наел

...
Трима външни адвокати от кантората Попов и съдружници“ е наел
Коментари Харесай

Първо във Фрог: Трима външни адвокати прати бившият шеф на БНТ срещу Валя Ахчиева в съда

Трима външни юристи от адвокатската фирма „ Попов и съдружници “ е наел някогашният началник на Българска национална телевизия Константин Каменаров за сумата от 2160 лева, с цел да се явят по делото на журналистката Валя Ахчиева.
Това става сега, в който медията е банкрутирала поради насъбрани задължения в размер на 50 млн. лева Днес СРС даде ход на правосъдното съвещание. Припомняме ви, че Ахчиева заведе дело против малкия екран за това да й бъде анулирано наказването „ предизвестие за уволняване “.

То й бе наложено от Константин Каменаров по отношение на експертиза за качеството на бетона, която Ахчиева направи по едно от своите следствия. Куриозното е, че съгласно Каменаров цената на въпросната ексертиза, която коства 800 лева, щяла да ощети медията. В същото време, обаче тя е направена изцяло гратис. Т.е. Българска национална телевизия не е платила нито стотинка от бюджета си за нея. Юристите се смущават, защото Валя Ахчиева е осъдена поради: „ в случай че е била направила разход “.

Журналистката няма парични искания. Оказва се, че малкия екран разполага с доста опитни адвокати, които заемат цялостен етаж от постройката на Българска национална телевизия. Въпреки това, някогашният началник взема решение да употребява платени услуги на адвокатско сдружение. Има съмнения, че наказването е наложено, с цел да се търси фиктивен мотив предаването на Валя Ахчиева „ Открито “ да бъде напълно свалено от ефир “.

На днешното съвещание се яви единствено един от наетите бранители. Това е Димитър Йончев. Останалите - Константин Даскалов и Евгения Кацарова не се появиха в съдбната зала. През цялото време Йончев мълча, а единствено най-после сподели, че поддържа исковата молба. Съдът обърна особено внимание на един от очевидците, който в детайли изясни за разпоредбите в Българска национална телевизия. Очаква се скоро и решението на магистрата.

Самата Ахчиева разяснява пред Фрог:

„ Това наказване е нелегално, тъй като аз не съм направила нарушаване, а съм изпълнила задължението си като проверяващ публицист. Наказана съм поради това, че съм си разрешила да се направи експертиза на бетон от един противозаконен бетонов център. И една самостоятелна лаборатория да отговори на въпроса: Има ли заплаха за живота на хората, които са си построили къщи с този бетон? Не съм направила разход за Българска национална телевизия, тъй като лабораторията е поискала да направи експертизата за Българска национална телевизия безплатно. Защото тематиката била от извънреден публичен интерес.

Но аз съм осъдена за това, че в случай че разходът би бил изработен, то аз съм щяла да нанеса огромни вреди на Българска национална телевизия с тази експертиза. Тя би коствала 800 лева без Данък добавена стойност. Но не е изработен разходът.

Толкова е неуместно и неуместно наказването ми, че незабавно излиза наяве – някогашният шеф на Българска национална телевизия Каменаров си е измислил юридически причини, с цел да обоснове едно свое субективно деяние. Неговата персонална цел е била да смъкна от екран предаването „ Открито “ и моите следствия. Това бе вътрешна политика на Каменаров в Българска национална телевизия – да разчиства неуместните за него “, добави тя.

Междувременно АДФИ е влезнала в БТН, откакто стана ясно, че медията е банкрутирала. Юристи считат, че би трябвало да се ревизира дали с наемането на външни юристи за трудово-правен спор, не е изработен неуместен разход и надлежно дали в тази ситуация не става дума за занемареност. Само за съпоставяне някогашният здравен министър Петър Москов, обвиняем по делото за вноса на турските ваксини " Еувакс " и " Пентаксим ", употребява двама юристи.

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР