Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък в

...
Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък в
Коментари Харесай

Трима украински пилоти загинаха след сблъсък по време на учение, сред тях въздушен ас

Трима украински военни летци изгубиха живота си при конфликт в небето над Централна Украйна сред два образователни самолета Л-39, оповестиха през днешния ден украинските военновъздушни сили, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Авиокатастрофата е станала през вчерашния ден в Житомирска област, която се намира западно от столицата Киев. Украинската осведомителна организация УНИАН прецизира, че случаят е станал по време на обучение, а един от починалите е Андрей Пилщиков с позивна Джус, водач на изтребител МиГ-29 от 40-а бригада.

Той е прочут поради многото изявленията, които е давал, а по този начин също и с това, че през май 2022 година президентът Володимир Зеленски награди Джус с медал за геройство, трета степен.

Според УНИАН Андрей Пилщиков - Джус е взел присъединяване във въздушната защита на Киев още от първите дни на войната с Русия и воювал в поделението, което импровизирано бе наречено " Призракът на Киев ".

Прякора му дали американците по време на присъединяване му в интернационалното обучение " Чисто небе - 2018 ".

Джус е бил определен да бъде водач на изтребител Ф-16, за което се е похвалил в Инстаграм преди време, а към май месец тази година е имал зад тила си 500 часа военен нальот.

Джус е интервюиран нееднократно от западни медии, измежду които The Washington Post, Financial Times CNN, Fox News BBC News, а в интервютата е призовавал западните съдружници да дават на Украйна американски изтребители Ф-16, което след това беше декларирано като ангажимент.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР