Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия за разработването

...
Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия за разработването
Коментари Харесай

Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия

Трима учени си поделят Нобеловата премия за химия за създаването и усъвършенстването на литиево-йонната батерия. Лауреатите бяха оповестени в Стокхолм от Шведската академия на науките.


Американецът Джон Гудинаф, британецът Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино са тримата нобелисти за химия. Литиево - йонните акумулатори провокираха гражданска война в живота ни, след въвеждането им на пазара през 70 години на предишния век и носят голяма изгода за човечеството - мотивираха се от Шведската академия.
Сара Линзе, Лундски университет, Швеция: Лауреатите създадоха леки акумулатори с задоволително огромна мощ за приложимост с доста приложения. Преносимите електронни устройства, мобилните телефони, пейсмейкърите, електрическите автомобили. Батериите на колите към този момент не тежат по два тона, а по 300 кг. Способността да се черпи сила от възобновими източници като слънцето и вятъра отваря благоприятни условия за стабилно енергопотребление. За да стане всичко това допустимо, тримата лауреати взеха решение редица химически провокации.
В началото на 70 години на предишния век, Стeнли Уитингам създава първата работеща литиево - йонна батерия, Джон Гудинаф удвоява мощността ѝ, а Акира Йошино я прави по-безопасна за околната среда, като заменя чистия литий в нея. 97-годишният Джон Гудинаф стана най- възрастният притежател на оценката. През 2013 той беше отличен от президента Обама с орден за принос в науката. В Токио Акира Йошино не скри насладата си от премията.
Акира Йошино, притежател на Нобелова премия за химия: Много съм благополучен, че литиево-йонната батерия беше отличена! Много млади учени работят интензивно в доста разнообразни области. Тази премия ще им вдъхне кураж.
Тримата учени си поделят 9 милиона шведски крони. В идващите дни ще бъдат оповестени и лауреатите за литература, мир и стопанска система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР