Трима учени са наградени с Нобелова награда за физика за

...
Трима учени са наградени с Нобелова награда за физика за
Коментари Харесай

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

Трима учени са наградени с Нобелова премия за физика за тяхно изобретение, което може да способства за развиването на електрониката и здравната диагностика.

Пиер Агостини, Ференц Крауш и Ан Л`Юлие са отличени за техните " пробни способи, които генерират за атосекунди (много дребна единица за време - б.а) светлинни импулси за проучване на динамичността на електроните в материята ". Нобеловият комитет споделя, че техните проучвания са дали на човечеството нови принадлежности за проучване на придвижването на електроните в атомите.

" [Това] отвори вратата към света на електроните ", сподели Ева Олсон, член на Комитета за избор на Нобелова за физика.

Тя изясни, че откритието е изключително удивително, защото преди се е считало, че въпросните промени в електроните не могат да се следят, само че с потреблението на атосекундни импулси това се е трансформирало.

Тримата учени идват от разнообразни проучвателен места - Агостини отДържавния университет в Охайо, Крауш от Института по квантова оптика " Макс Планк " и Мюнхенския университет " Лудвиг Максимилиан ", а Л`Юлие от Университета в Лунд, Швеция. Тя е и едвам петата жена, която печели Нобелова премия за физика.

Л`Юлие споделя, че научила за оценката, до момента в който била в лекции: " Това е в действителност влиятелна премия и съм доста щастлива, че я получих. Това е необикновено ", споделя ученът.

Тримата спечелили ще си разделят награден фонд в общ размер от 1 млн. $ (11 млн. шведски крони). Средствата идват от наследство, оставено от основателя на премията - шведския откривател Алфред Нобел, който умира през 1896 година В допълнение към финансовия тласък носителите получат диплом и златен орден.

Това е втората Нобелова премия, която се връчва тази седмица. По-рано унгарският академик Каталин Карико и американският му сътрудник Дрю Вайсман получиха премията в региона на медицината за откритията на молекули на иРНК, които проправиха пътя за имунизациите против COVID-19.

Предстоят да бъдат оповестени имената и на носителите в останалите категории, в това число за литература, химия и мир.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР