Трима студенти по медицина вече са на първа линия в

...
Трима студенти по медицина вече са на първа линия в
Коментари Харесай

Трима студенти-медици от Тракийския университет на първа линия в борбата с COVID-19

Трима студенти по медицина към този момент са на първа линия в битката с COVID-19 и са в инфекциозната клиника на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) „ Проф. доктор Стоян Киркович “. Те са се отзовали доста бързо по молба на началника на клиниката проф. Лилия Петкова и към този момент трета седмица са на линия в отделението. „ Засега са мултифункционални и правят доста действия, снемат анамнеза и статус и оказват помощ извънредно доста при постъпване на пациент и при оформянето на документите, интензивно вземат участие по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите “, изяснява проф. Петкова.
Двама от студентите-доброволци са стажант-лекари по медицина. Това са шестокурсниците Асие Кьорова и Александър Брънков. Третият е петокурсникът Антон Видев. 
„ Решихме да се включим, защото сме наясно какъв брой огромен дефицит има на медицински фрагменти и желаеме да помогнем на лекарите. Апелираме повече наши сътрудници да го създадат, нашата специалност е хуманна и не е редно да се опасяваме “, споделят бъдещите лекари. 
В рамките на часове от управлението на Медицинския факултет са съумели да съберат още доброволци, декларирали цялостна подготвеност да се включат, декларира Деканът доцент доктор Юлиян Ананиев. 

„ Доброволчеството е един най-високо честен акт. На питане от Областния медицински щаб по отношение на готовността наши студенти да се включат в битката с COVID-19, те откликнаха доста бързо. За броени часове подготвеност обявиха 26-има студенти от разнообразни специалности, измежду които множеството са студенти по медицина в горните курсове. Има и от специалностите „ Медицинска сестра “, „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия “, „ Акушерство “. Подчертавам дебело, че никой не ги задължава, а отправихме единствено питане и това е техен доброволчески акт, чест прави на тези младежи, защото сами, още преди да постъпи това питане, попитаха дали могат по някакъв метод да се включат. Голяма част от тези студенти не са от града, само че обявиха, че ще дойдат, когато бъдат извикани “, прецизира доцент доктор Ананиев. 
Един от главните мотори при организацията за събиране на доброволци е Ангел Тодев, шестокурсник от Хасково. „ Имаме подготвеност да се включим, с цел да облекчим лекарите, както с практическа, по този начин и с документална помощ, с цел да могат те да се съсредоточат в по-същинската си работа. Страх от заразяване постоянно има, само че това е лекарската специалност, хепатит и СПИН също са доста рискови и заразни заболявания, само че считаме, че с нужните защитни ограничения рискът ще бъде редуциран до най-малко “, споделя Ангел. 
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР