Трима са кандидатите за президентския пост - настоящият държавен глава

...
Трима са кандидатите за президентския пост - настоящият държавен глава
Коментари Харесай

Турция избира президент, Албания – местна власт, Тайланд – парламент

Трима са претендентите за президентския пост - актуалният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (от Партията на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (от Народнорепубликанската партия) и Синан Оган (от алианса АТА).

Името на Мухарем Индже , който тази седмица разгласи, че отдръпва кандидатурата си, обаче също ще бъде включено в бюлетините, защото отпечатването и разпространяването им е завършило. Гласовете, които той получи на изборите на първия тур макар оповестеното му отдръпване от конкуренцията, ще бъдат считани за годни, оповестиха изборните управляващи.

В парламентарните избори вземат участие 24 политически партии и 151 самостоятелни претенденти за депутати.В страната са регистрирани 60 697 843 гласоподаватели и са разкрити над 191 хиляди изборни секции.

Забраната за пропаганда влезе в действие от 18:00 ч. на 13 май, напомня Българска телеграфна агенция. 

Президентът Ердоган ще гласоподава в мегаполиса Истанбул, а претендентът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу ще използва правото си на глас в столицата Анкара.

Проучванията на публичното мнение дават разнообразни резултати за разпределението на гласовете. Не е изключено да се организира втори тур на президентските избори на 28 май.

Започнаха и локалните избори в Албания 

В 07:00 ч. стартира изборният ден и в Албания, и ще завърши в 19. Гражданите на страната ще изберат кметове на общини и общински съветници за всички 61 албански общини.

Плакат на претендента за кмет Белинд Келичи на община Тирана от опозиционната коалиция „ Заедно печелим “
Снимка: БТА

По информация на Службата за демократични институции и права на индивида към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за локалните избори в Албания са регистрирани близо 3,65 милиона гласоподаватели.

В изборната конкуренция ще вземат участие общо 40 партии и обединения със 144 претенденти за кметове и към 23 700 претенденти за общински съветници. В три общини ще бъде пуснат пилотен план за електронно гласоподаване.

Политическата среда в Албания продължава да се характеризира с дълбока поляризация сред водачите на огромните партии в страната, отбелязва ОССЕ в междинния си отчет преди изборите на 14 май.

Най-оспорвана ще бъде борбата за кметския пост в столицата Тирана, както и в някои други градове като Елбасан и Кукъс. Основни съперници на територията на цялата страна са претендентите на ръководещата Социалистическа партия (СП) на Албания и тези на опозиционната коалиция " Заедно печелим ".

За община Тирана претендентите са досегашният кмет Ерион Велиай от СП, Белинд Къличи от " Заедно печелим ", Ролянд Бейко от Демократическата партия (ДП) на Албания, Арлинд Чори - самостоятелен претендент, Ляйля Пърнаска от Партията за правдивост, интеграция и единение и Марко Дайти от " Ляв фронт ".

Най-нови социологически изследвания, оповестени от албанските медии, сочат известна преднина в Тирана на социалистите пред демократите.

Плакат на премиера на Албания и ръководител на Социалистическата партия Еди Рама (горе вляво) и претендентът на социалистите за Тирана Ерион Велиай (горе вдясно). Долу на плаката са Сали Бериша, Белинд Келичи и Илир Мета от „ Заедно печелим ".
Снимка: БТА

Избори има през днешния ден и в Тайланд - парламентарни

И тайландците гласоподават през днешния ден - вотът е за нов парламент. Това са първите парламентарни избори в страната от продемократичните митинги през 2020 година Опозицията се надява на тях да обърне страницата и да постави завършек на съвсем десетгодишното ръководство на армията и нейните съдружници, въплътено от премиера в оставка Прают Чан-оча, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. 

Изборните секции бяха отворени в 8 ч. локално време. Право на глас имат 52 000 милиона гласоподаватели, които гласоподават в 95 000 изборни секции.

Анализаторите чакат висока изборна интензивност. Основната опозиционна партия " Пуеа тай " ( " За тайландците " ), водена от дъщерята на някогашния министър председател Таксин Шинаватра - Паетонгтарн Шинаватра , води в допитванията. Тя обаче ще има потребността от 376 места в 500-местата долна камара на Народното събрание, с цел да се опита да контрабалансира въздействието на 250-те сенатори, назначавани от армията.

Премиерът на Тайланд Прают Чан-оча преди да гласоподава в изборна секция в Банкок
Снимка: БТА/AП

И Таксин Шинаватра, и неговата сестра Инглук, която също беше министър председател, бяха свалени с прелом, надлежно през 2006 година и 2014 година

Изборната система в Тайланд обаче е сложна и дава на претенденти, близки до военните, забележителна преднина, която може да смекчи мащабите на предстоящата смяна във властта и даже да докара до нов интервал на неустойчивост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР