Трима руснаци и един украинец бяха официално обвинени заради свалянето

...
Трима руснаци и един украинец бяха официално обвинени заради свалянето
Коментари Харесай

Обвиниха четирима за свалянето на полет MH17 и смъртта на близо 300 души

Трима руснаци и един украинец бяха публично упрекнати поради свалянето на аероплан на Малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 година, когато починаха 298 души, оповестява Би Би Си.

На машината, летяща сред Амстердам и Куала Лумпур, имаше представители на няколко националности, измежду които - доста холандци.

Водената от холандски специалисти Съвместна следствена група (ССГ) упрекна Игор Гиркин, Сергей Дубинский и Олег Пулатов от Русия, както и Леонид Харченко от Украйна за свалянето на самолета.
Холандия и Австралия държат Русия виновна за гибелта на близо 300 почтени над Украйна Москва продължава да отхвърля
Съдебните процеси ще стартират на 9 март 2020 година в Холандия. ССГ ще търси правосъдно решение в границите на холандското законодателство. Обвинените не са изстреляли ракета вид " Бук " собственоръчно, само че са упрекнати в това, че са пренесли зенитно-ракетния комплекс в Източна Украйна.

Вече са изпратени интернационалните заповеди за тяхното задържане.

Разследването е разпитало очевидци, анализирало е сателитни фотоси, както и е прегледало телефонни позвънявания.
Снимка: Reuters
През 2018 година ССГ разгласи, че ракетата, блъснала „ Боинг 777”, е била част от инвентара на съветска военна база в град Курск.

Русия отхвърля всякаква връзка със свалянето на самолета. Москва даже стачкува откакто беше изключена от интернационалното следствие макар дейната си позиция.

Холандия и Австралия оповестиха през май 2018 година, че ще държат Русия виновна за злополуката и произхода на ракетата, която смъква самолета. Анонимни източници показват, че обвинените могат да бъдат съдени в тяхно неявяване, защото Русия не екстрадира своите жители за правосъдно гонене.

Снимка: Reuters Кои са обвинените?

Игор Гиркин , прочут като Стрелков, е някогашен полковник от руското разузнаване. Смята се, че той е бил най-високопоставеният офицер по време на бунтовническите сражения в Донецк, който е имал директен контакт с РФ. В изказване Гиркин декларира, че военните не са свалили самолета.

Сергей Дубинский е бил нает от съветската военно-разузнавателна организация ГРУ (Главно разследващо управление) и е бил заместител на Гиркин. Според обвиняването той също е бил в пряк контакт с Кремъл.

Олег Пулатов е някогашен боец в „ Спецназ” към ГРУ. Според ССГ е бил зам.-главнокомандващ на ГРУ в Донецк.

Леонид Харченко – няма минало в армията, само че е бил водач на военен отряд в Източна Украйна
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР