Трима руски журналисти са убити хладнокръвно в Централна Африка -

...
Трима руски журналисти са убити хладнокръвно в Централна Африка -
Коментари Харесай

Какво са правели тези руснаци в Африка?


Трима съветски публицисти са убити невъзмутимо в Централна Африка - публично от локални бандити. Ново следствие обаче поражда подозрения за допустимо съветско присъединяване и хвърля светлина върху ползите на Москва в Африка.

Александър Расторгуев е един от тримата убити публицисти

Тримата съветски публицисти не са имали никакъв късмет: на 30 юли 2018 година Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал пътуват с кола в Централноафриканската република (ЦАР), когато в региона на град Сибут попадат в капан и биват невъзмутимо убити с по няколко изстрела от незнайни мъже. Шофьорът им е ранен, само че оцелява. На идната заран колата е открита надупчена от патрони.

Централноафриканската република се смята за една от най-опасните страни в света. Обширни региони са под контрола на военизирани милиции и единствено дребна част от територията на страната се управлява от държавното управление. Официално тримата руснаци са станали жертва на обир от страна на " деветима бандити с тюрбани ". Но съгласно нов отчет, следите водят в напълно друга посока.
Редакцията предлага
Тримата публицисти са били изпратени в ЦАР от фондация, с цел да проверяват активността на. Твърди се, че тя се грижела за сигурността на съветските златни и диамантени мини. Основният донор на фондацията е някогашният съветски олигарх и съперник на Путин Михаил Ходорковски. През ноември той сътвори проверяващата организация " Досие Център ", която се зае да изследва мистериозните условия към гибелта на тримата публицисти. Заключението на проверяващите: има индикации, че хипотетичните убийци са били в контакт със чиновници на частната охранителна компания " Група Вагнер ".

За съветските ползи в Африка

Около съветските военни интервенции в чужбина в последно време постоянно в медиите се появяват и известия за " Група Вагнер ". Според тях, компанията изпълнявала в чужбина и военни поръчки от съветското държавно управление. Всъщност, частните армии са неразрешени от съветското законодателство, споделя по този мотив Маргарете Клайн от немската фондация " Наука и политика ". Но те са превъзходен инструмент за навлизане в конфликтни райони, които крият стопански изгоди, прибавя експертката за Русия.

Според Михаил Ходорковски, зад убийствата стоят съветските наемници от " Група Вагнер "

През последните години Русия ускори наличието си в Африка - както в икономическо, по този начин и във военно отношение. Така да вземем за пример през 2017 година Кремъл подписа съглашения за военно съдействие с шест африкански страни, измежду които и Централноафриканската република. Според Леонид Фитуни, заместник-директор на Африканския институт в Руската академия на науките, това е разумно развиване, защото Русия се стреми към нови пазари. " Русия има планове и партньорства в Африка за военно образование на държавни армии, въпреки и това да не е водещо ", споделя той за Дъждовни води.

Надеждно ли е следствието на Ходорковски?

Засегнали ли са по някакъв метод тримата убити публицисти ползите на съветското държавно управление в Африка? Френският публицист Пол Лоржери, който по същото време е бил в ЦАР, не знае дали би трябвало да имаме вяра на информация, която идва от съперник на Путин. Доказателства за това няма. Но съветската връзка в гибелта на публицистите е " единственото разумно съмнение " за Лоржери.

Политологът Тим Главион, който отдавна работи в ЦАР, също се съмнява в формалната версия за гибелта на тримата руснаци. Той обаче счита, че е допустимо да става въпрос за несполучлив опит за заплашване, който да е приключил съдбовно за публицистите. Така или другояче гибелта им в този момент насочва вниманието към доста повече, в сравнение с евентуално ѝ се е желало, позволява Главион.

Връчване на свидетелствата за приключено военно образование с съветско присъединяване в Беренго, ЦАР

Политологът обаче предизвестява да не се вършат неправилни изводи за степента на съветското наличие в Африка. Руското държавно управление в действителност има интерес от разширение на икономическото и политическото си въздействие в Африка, само че това не би трябвало да се надценява, споделя той. Така да вземем за пример в Централна Африка работят едвам към 200 съветски военни съветници и евентуално няколкостотин военни под прикритие. " За съпоставяне: преди да се отдръпна от региона през 2016 година, една Франция поддържаше там собствен боен контингент от 2 хиляди души ", напомня Главион.

Русия и Китай - опция на Запада

Също и Ханс де Мари Хойнгуп от Международната спешна група не е податлив да придава огромно значение на съветските задължения в Африка. " В последните 10 години Китай и други играчи, включително обичайни колониални сили в Африка, разшириха икономическото си въздействие в Африка. Русия пропусна тази опция и в този момент явно желае да навакса ", споделя наблюдаващият.

За доста африкански страни съдействието с Русия към този момент е действителна опция. " Това е ловък ход от тяхна страна в търсенето на противопоставяне против въздействието и опекунството на Запада ", добавя той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР