Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР).

...
Трима руски журналисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР).
Коментари Харесай

Трима руски журналисти са убити в ЦАР

Трима съветски публицисти са били убити в Централноафриканската република (ЦАР). По информация на ТВ канал „ Дождь” починалите са режисьорът Александър Расторгуев, военният сътрудник Орхан Джемал и операторът Кирил Радченко. Те са били в ЦАР, с цел да снимат документален филм взаимно с изданието „ Център по ръководство на разследванията” (ЦУР). От съветското министерство на външните работи потвърдиха, че у починалите са открити „ журналистически документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал.”
Журналистите са пътували от столицата на ЦАР Банги в град Бамбари. Самото ликвидиране е станало близо до обитаемото място Сибю. По данни на интернационалните наблюдаващи от Организация на обединените нации в страна се води гражднаска война.
Кметът на Сибю е споделил за Reuters, че публицистите са попаднали в засада към 10 чака вечерта, колата, в която пътували е била обстреляна. Шофьорът е оживял и към този момент е дали показания. Източник от съветските служби по сигурността е съобщил, че в посолството никой не е знаел, че публицистите са в страната.
По думите Родион Чепел от „ Новая газета” публицистите са отишли в ЦАР във връзка със известия за това, че в страната са видени руснаци във военна униформа.
Главният редактор на " Ехото на Москва " Алексей Венедиктов заяви за " Интерфакс ", че публицистите са снимали кино лентата за частните военни компании, работещи в ЦАР. По думите на приятелката на Джемал Надежда Кеворкова публицистите се подготвяли за фотосите половин година. Тя е уверена, че убийството им е обвързвано с частната военна компания " Вагнер ".
Френското издание Lignes de Defense заяви по-рано, че в Сибю е трябвало да се проведат учения на войските на ЦАР, водени от съветски военни, там евентуално са участвали " бойци от Вагнер. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР