Трима руски граждани, притежаващи журналистически карти, бяха убити снощи близо

...
Трима руски граждани, притежаващи журналистически карти, бяха убити снощи близо
Коментари Харесай

Трима руснаци с журналистически карти убити в ЦАР

Трима съветски жители, притежаващи журналистически карти, бяха убити нощес покрай град Сибю в Централноафриканската република, съобщи Франс прес, цитирайки източници от полицията, силите за сигурност и религиозни представители в ЦАР.

Телата на тримата са били открити на 23 км от града, намиращ се в централната част на страната, съгласно полицейски източник. Тримата са били убити на път, на който незнайни въоръжени лица са издигнали бариера.

"Те се връщаха от Кага Бандоро ", прецизира набожен представител в град Сибю.

Това е първият прочут случай на ликвидиране на съветски жители в ЦАР, където от няколко месеца наличието на Русия е все по-забележимо, акцентира Агенция Франс Прес. В началото на 2018 година Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на армията на страната и подсигурява сигурността на президента на републиката Фостен-Аршанж Туадера, чийто консултант по сигурността е руснак.

Москва съумя да получи позволение от Организация на обединените нации да продаде оръжия на централноафриканското държавно управление и през декември 2017 година достави доста количество оръжия. Освен това Русия получи позволение да образова два батальона от въоръжените сили (около 1300 души). Официално съветската стратегия цели да укрепи държавната войска в страна, огромна част от територията на която е под контрола на въоръжени групировки. С това обаче Москва ускорява и въздействието си в стратегическа страна, богата на запаси като диаманти, злато, уран и дървесина, отбелязва Агенция Франс Прес.

В края на май президентът Туадера се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин в Санкт Петербург. Той благодари на Русия за помощта, получена в миг, когато страната е в тежка филантропична обстановка и пробва да реализира помиряване. В отговор

Путин съобщи, че ще бъдат прегледани способи за възстановяване на връзките, изключително в филантропичната и икономическата сфери.

В началото на този месец Русия се опита да провежда среща сред централноафриканското държавно управление и въоръжени групи в суданската столица, само че тя не се състоя.

Според съветската организация ТАСС двама от тримата убити са били сътрудници на съветския в. "Известия ". ТАСС обаче добавя, базирайки се на информация от съветското посолство в ЦАР, че персоналните документи на убитите към момента не са открити и не е ясно дали в действителност те са съветски жители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР