Трима полски активисти са съборили статуята в Гданск на свещеник

...
Трима полски активисти са съборили статуята в Гданск на свещеник
Коментари Харесай

Събориха паметник на полски свещеник, обвинен в педофилия

Трима полски деятели са съборили статуята в Гданск на духовник на профсъюза „ Солидарност “, против който има многочислени свидетелства за педофилия.
Става въпрос за монумент на умрелия през 2010 година отец Хенрик Янковски, станал прочут през 80-те години на предишния век с поддръжката си за демократичното придвижване "Солидарност " и неговия лидер Лех Валенса в битката им против комунистическия режим в Полша. Световни водачи като американския президент Джордж Х. У. Буш и английската министър-председателка Маргарет Тачър са посещавали църквата, в която той е служил, в символ на самопризнание за антикомунистическата му активност, отбелязва Асошиейтед прес.
Акцията съответствува с откриването от папа Франциск на невиждана среща на високо ниво във Ватикана, отдадена на битката против половите похищения от страна на духовници.
На видеоклип, качен в обществените мрежи, се вижда по какъв начин тримата мъже - поданици на столицата Варшава, известни с присъединяване си в митинги против ръководството на консерваторите - хвърлят въжена примка към врата на статуята и я повалят върху гуми, поставени на земята за омекотяване на удара.
В манифест от няколко страници, изпратен до интернет портала "Око.прес " (oko.press), те изясняват, че задачата на дейностите им е била да разрушат не самата скулптура, а подправения и непоносим мит за Хенрик Янковски.
На мястото на поваления монумент тримата поставили бяла тога, каквито носят децата в църковния хор, и бельо, с цел да припомнят за жертвите на свещеника педофил. Частната телевизия ТВН24 заяви, че тримата са задържани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР