Трима от членовете на СЕМ гласуваха за започване на процедура

...
Трима от членовете на СЕМ гласуваха за започване на процедура
Коментари Харесай

СЕМ започна процедура за отстраняване на директора на БНР Светослав Костов

Трима от членовете на Съвет за електронни медии гласоподаваха за започване на процедура за предварително преустановяване мандата на генералния шеф на БНР - (отляво надясно) Ивелина Димитрова, председателката София Владимирова и Розита Еленова.

© Георги Кожухаров На съвещанието си в сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира процедура по предварителното преустановяване на мандата на генералния шеф на БНР Светослав Костов. В рамките на откритата процедура Съвет за електронни медии даде пет работни дни период на Костов, в който той да изложи своите претекстове и съображения по основанията и производството.

Решението бе взета с гласовете на трима от членовете на регулатора - председателката София Владимирова (избрана от парламентарната квота на ГЕРБ), Розита Еленова (от парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки, само че в решенията си постоянно с ГЕРБ) и Ивелина Димитрова (от президентската квота на Румен Радев).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другите двама членове - Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и неотдавна определената със скандал Галина Георгиева (от парламентарната квота на ГЕРБ) - гласоподаваха " въздържали се ", като се мотивираха с неналичието на задоволително информация. " Бих желала да има по-голяма изясненост, за какво спря сигналът в БНР. Имам потребност от още време. Все още никой не е дал отговор на този въпрос. Липсват ни още причини, с цел да пристъпим към предварително преустановяване на мандата ", разяснява Жотева.

Мотивите

Решението за тази разрешена от Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ) мярка - предварително преустановяване на мандат, бе стимулирано с невижданото петчасово прекъсване на главната стратегия на БНР - " Хоризонт " на 13 септември т. година Според медийните надзорници това е жестоко нарушаване на член 10, т. 2 Закон за радиото и телевизията за гарантиране правото на информация. Нещо повече, замлъкването на програмата на радиото визира конституционното право на информация на всички български жители. " В член 10 от закона са избрани правилата, които следва наложително да се съблюдават от доставчиците на медийни услуги, още повече спазването на тези правила е изрично изискуемо от националния публичен снабдител на медийни услуги - Българското национално радио ", посочи в претекстовете си ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Пак съгласно закона при реализиране на своята активност Съвет за електронни медии се управлява от ползите на обществото, като пази свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги.

Кризата в БНР стартира с изключение на поради спрения сигнал, също и поради обществените свидетелства на Силвия Великова и нейните сътрудници Даниела Късовска и Ивайло Савов за извършен напън над Великова и ограничението на свободата на изложение на мнение.

Какво следва

Оттук нататък, след приключването на дадения на Костов петдневен период, следва дефинитивно гласоподаване за предварителното преустановяване на мандата на генералния шеф в едноседмичен период, в случай че Съвет за електронни медии не открие обстоятелства и условия, които да го стимулират да промени решението си.

Според Закона за радиото и малкия екран, едно от изискванията за предварително преустановяване на мандата на генералния шеф е, " в случай че се откри, че прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори ".

През предходната седмица с четири гласа " за " членовете на медийния регулатор взеха решение да наложат две санкции на БНР поради прекъсването на " Хоризонт " на 13 септември. И двете санкции са в оптимален размер. Едната - от 7000 лева, е за нарушение на лицензията на програмата, защото тя е дадена за 24-часово лъчение. А втората - от 20 000 лева, е за нарушение на правото на информация на жителите. Двете наказателни постановления към момента не са влезнали в действие. Генералният шеф Светослав Костов има право да ги апелира в седемдневен период, който изтича в края на днешния работен ден в 17 часа.

Преди няколко дни Съвет за електронни медии сезира прокуратурата и за упражнявана цензура в радиото от страна на управлението, само че от институцията към момента не са изнесли данни за направена инспекция и резултати от нея. Утре основният прокурор Сотир Цацаров е поканен да взе участие в съвещанието на краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, която бе образувана за да изследва аргументите за прекъсването на " Хоризонт ", както и изказванията за напън над публицисти в радиото.

Проверка на ДАНС и прокуратурата към този момент откри, че прекъсването не е заради профилактика, нито пък е имало потребност да се прави такава и няма аргументи радиото да не излъчва програмата си. Под отговорност може да бъде измамен шефът на дирекция " Техника " Пламен Костов, който, твърди се, е взел решението за прекъсването на програмата, като е подвел Светослав Костов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР