Трима на бумел“ излиза от печат през 1900 г., единайсет

...
Трима на бумел“ излиза от печат през 1900 г., единайсет
Коментари Харесай

„Трима на бумел“ от бляскавия хуморист Джером Джером (предложение за четене)

„ Трима на бумел “ излиза от щемпел през 1900 година, единайсет години след главозамайващия триумф на „ Трима в лодка “.

Книгата несправедливо е подложена на критика като по-слабо продължение и може би в някои връзки тя фактически не се издига на висотата на предшественика си.

Но коронните епизоди в нея освен че не отстъпват по изразителност на езиковия изказ, само че я задминават със своята сила и ярка изразност!

Пътешествието из Германия не дава на един публицист като Джером благоприятни условия да се развихри по този начин, както го прави с лодка по Темза, която той познава в нейното течение до Оксфорд в най-големи детайлности, само че това с нищо не е навредило на качеството и известността на описанието с излезлите на бумел англичани.

Реката в първия случай сплотява комичните фрагменти и резервира целостта на повествованието, до момента в който във втората книга Джером е заставен да се придържа към други правила. Тук той разчита на Германия и на отношението на англичаните към нейния народ.

За създателя

Джером Клапка Джером е британски публицист и драматург, най-популярен с хумористичните си романи и разкази.

Роден е през 1859 година в Уолсол, Централна Англия. През 1873 година напуща учебно заведение, след което работи като железопътен служител, преподавател, артист и публицист.

Придобива популярност с втората си книга „ Празни мисли на един празен човек “ (1886). „ Трима в лодка (без да броим кучето) “ през днешния ден може да се откри на всеки език, който разполага с книжовност, и няма миг от появяването й до момента, в който да не е била налична на книжния пазар.

От 1892 до 1895 година Джером издава, дружно с Робърт Бар и Джордж Браун Бърджин, списанието „ The Idler “, в което разгласяват създатели като Идън Филипотс, Марк Твен и Брет Харт.

В имперска Германия „ Трима на бумел “ е включвана дълги години в листата за христоматийно четене.

И въпреки всичко да напомним, че повода за появяването на тази книга е самият незабравим „ бумел ” и не по-малко забележителната дружба сред трима другари, които я вършат шедьовър, неотстъпващ на „ Трима в лодка ”.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР