Трима млади български физици от школата на учителя Теодосий Теодосиев

...
Трима млади български физици от школата на учителя Теодосий Теодосиев
Коментари Харесай

Трима млади таланти ще стажуват в школата на проф. Попминчев в Калифорния

Трима млади български физици от школата на учителя Теодосий Теодосиев отпътуват на стаж в лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, Калифорния.

Предвижда се те да се образоват в Popminchev Labs сред 26 август - 14 септември, заяви проф. Попминчев.

Това е първият по рода си летен стаж за млади български гении в региона на физиката под патронажа на Фондация " Тео " и благодарение на международно известния физик Теньо Попминчев - също ученик на Теодосий Теодосиев .

Идеята за съдействие сред школата на Тео и пробната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към Popminchev Labs се ражда през тази година и създателите й неотложно пристъпват към нейната реализация. Вече се набират дарения към Фондация " Тео " за разноските за превоз, храна и настаняване на тримата стажанти за триседмичен интервал - към 15 хиляди $. Учениците ще бъдат съпроводени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им.

Проф. Теньо Попминчев , който закупи международна популярност с откритието си в лазерните технологии , прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Тео. През 2003 година стартира pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е международен водач по атомна, молекулярна и оптична физика - с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 година българинът попада измежду десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 година открива лични лаборатории на два континента - Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена. И двете са фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина.

Първите трима стажанти, които ще заминат за Калифорния, са топ медалистите на страната от интернационалните надпревари по физика и математика, млади български очаквания в региона на науката. Имената им са Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов. Те са утвърдени персонално от Теодосий Теодосиев и Теньо Попминчев .

Александър Глушков е възпитаник в девети клас в ППМГ " Никола Обрешков " - Казанлък, с профил " Математика и физика ". В свободното време тренира баскетбол и се занимава с дизайн и изобразително изкуство. Интелектуален играч е в национални олимпиади по физика, математика, информатика и астрономия, с редица медали и челни класирания. От пети клас посещава постоянно летни школи на Тео, както и извънучилищни занимания по информатика, физика и астрономия. Иска да види и допре практическия аспект на науката. Физиката е в кръвта на фамилията му - вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.

Александър Проданов също е деветокласник в ППМГ " Никола Никола Обрешков " - Казанлък, с профил " Математика ". Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и взе участие в исторически филм за град Шипка. Участва в олимпиади по физика на европейско равнище, математика на интернационално равнище, химия на национално равнище, също и по астрономия. Печели редица златни и сребърни медали. От седми клас посещава седмични и летни лагери в учебното заведение на Тео. Интересува се от лазери. Прави електронни схеми като занимание, даже е съумял да направи личен стробоскоп.

Стилиян Иванов е възпитаник в десети клас в ППМГ " Никола Обрешков " - Казанлък. Дълго време е упражнявал спортни танци. Ходил е на интернационалните олимпиади по физика, математика и информатика в Сингапур и Тайланд, като е натрупал златни, сребърни и бронзови медали. През предишното лято посещава лятна школа при Тео. От стажа в Popminchev Labs желае да получи на практика знания по физика и да види по какъв начин работи една същински съвременна лаборатория.
 Проф. Теньо Попминчев стартира нова епоха в рентгеновите лазери
Проф. Теньо Попминчев стартира нова епоха в рентгеновите лазери

В Института по фотоника към Техническия университет във Виена...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР