Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване

Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване ...

Кабинетът започва преговори за прекратяване на договора с една от американските централи.


Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия с една от двете американски централи у нас - "КонтурГлобал Марица Изток 3". В сряда кабинетът даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова да договорят мярката, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Това се случва на фона на опитите на България да привлече германския крупен инвеститор в автомобилостроенето "Фолксваген", за да направи завод у нас.

За прекратяването на дългосрочните договори на американските централи "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал" с НЕК се говори от доста време. Преди около година и половина правителството обяви, че започва преговори по условията за спирането на контрактите и предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите за собствениците на мощностите. Методологията беше изработена съвместно в Европейската комисия и беше обект на преговори. Американските инвеститори обаче я отхвърлиха и предложиха свой начин за изчисление на компенсациите.

През април тази година кабинетът представи намерението си за скъсване на контрактите и пред бизнеса в опит да успокои страстите около тогавашното недоволство от високата цена на тока. Планът на управляващите към онзи момент беше прекратяването да стане бързо – още през май, но цяло лято нямаше никакво раздвижване по темата.

Днешното решение – водене на преговори, също не предвещава бърза развръзка. До момента обсъждането на условията за прекратяване на договорите на практика се води само с размяна на писма и до същински преговори така и не се е стигнало.

Източник: mediapool.bg