Трима моряци бяха спасени от ухапан от акула катамаран край Австралия

...
Трима мъже на борда на катамаран край североизточното крайбрежие на
Коментари Харесай

Трима мъже на борда на катамаран край североизточното крайбрежие на Австралия са били спасени, след като акули са откъснали части от корпуса на техния надуваем кораб, според официални лица.

Австралийският орган за морска безопасност (AMSA) каза, че тримата моряци – двама руски и един френски гражданин – са били спасени рано в сряда.

Те бяха взети от кораб превозвач под флаг на Панама – Dugong Ace – докато плаваха в Коралово море, на около 835 км (519 мили) югоизточно от Кернс в Австралия.

Сателитни снимки и видео на уебсайта на AMSA показват голяма част от кърмата на деветметровата (30-футова) яхта, откъсната.

„И двата корпуса на кораба са повредени след няколко атаки на акули“, се казва в изявление на AMSA.

Властите казаха, че моряците, на възраст между 28 и 64 години, са планирали да отплават от тихоокеанската островна държава Вануату до Кернс, разстояние от повече от 2000 км (1200 мили). Те активираха авариен маяк за бедствие в ранните часове на сряда сутринта.

Тримата моряци трябва да пристигнат в Бризбейн в четвъртък, каза AMSA.

„Има много причини корабите да бъдат нападнати от акули. Мотивите на тези акули обаче са неясни“, каза Джо Зелер, изпълняващ длъжността мениджър на AMSA Response Center. Тримата моряци „бяха много щастливи да бъдат спасени и всички те са здрави и добре и са на борда на Dugong Ace“, добави той.

Коралово море, където бяха открити мъжете, е пълно с рифови акули.

Според австралийското правителство той е дом на повече акули „от почти всеки друг сайт за проучване в света“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР