Трима изследователи от Политехническия институт в Париж, университета "Лудвиг-Максимилиан" в

...
Трима изследователи от Политехническия институт в Париж, университета "Лудвиг-Максимилиан" в
Коментари Харесай

Мозъкът е в най-добра форма на 35 години

Трима откриватели от Политехническия институт в Париж, университета "Лудвиг-Максимилиан " в Мюнхен и университета "Еразъм " в Ротердам откриха, че когнитивните качества на мозъка доближават своя пик на 35-годишна възраст и стартират да отслабват след 45-годишна възраст, заяви "МедикълЕкспрес ".

Антъни Стритматер, Уве Сунде и Денис Зегнърс са изследвали данни за уменията на шахматисти и са разгласили резултатите от изследванията си в изданието на Американската академия на науките.

Изследователите са анализирали данни за близо 24 000 професионални шахматни срещи за интервала от 1890 година до 2014 година Те са проучили дейностите на 4294 шахматисти, 20 от които са международни първенци. Учените са сравнявали ходовете на всеки от играчите с оптималните ходове, препоръчани от компютър.

Специалистите са открили, че представянето на множеството шахматисти се усъвършенства бързо, до момента в който навършат двадесет години, след това се забавя леко и пикът доближава на възраст 35 година Повечето шахматисти поддържат постигнатото тогава равнище почти до момента в който навършат 45 години, след което уменията им стартират от отслабват.

Учените са разкрили също, че качествата на шахматистите се покачват и усъвършенстват в границите на проучвания интервал от 125 година, изключително измежду младежите. Те регистрират и забележителен растеж в представянето на играчите през 90-те години, когато към този момент има достъп до компютъризирани шахматни игри и са вероятни партии с по-способни играчи, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР