Трима икономисти, които работят в САЩ са носители на Нобеловата

...
Трима икономисти, които работят в САЩ са носители на Нобеловата
Коментари Харесай

Трима икономисти, работещи в САЩ, си поделят Нобеловата награда за икономика

Трима икономисти, които работят в Съединени американски щати са носители на Нобеловата премия за стопанска система за трудовете си по извличането на изводи от непреднамерени (естествени) опити, разгласи Нобеловият комитет на церемонията, излъчена онлайн.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет - Бъркли получава половината от премията, а другата половина си поделят Джошуа Д. Ангрист от Масачузетския софтуерен институт (МИТ) и Гуидо Имбенс от Станфордския университет.

Тримата учени " изцяло са преоформили емпиричната работа в икономическите науки ", съобщи Нобеловият комитет.

Кард е роден през 1956 година в Канада. Той е отличен за емпиричния си принос към разбора на причинно-следствените връзки в стопанската система на труда.

Джошуа Д. Ангрист е роден в Съединени американски щати през 1960 година. Имбенс е от нидерландско-американски генезис, роден е през 1963 година, преподава в Станфордския университет.

" Изследванията на Кард по съществени въпроси за обществото и методологичният принос на Ангрист и Имбенс са посочили, че естествените опити са богат източник на познания ", сподели Петер Фредриксон, ръководител на комитета по стопански науки, представен от Асошиейтед прес.

" Техните проучвания значително усъвършенстваха способността ни да отговаряме на основни причинно-следствени въпроси, което е от огромна изгода за обществото ", добави Фредриксон.

За разлика от другите Нобелови награди, наградата за стопанска система не е част от наследството на Алфред Нобел, а е основан от шведската централна банка в негова памет през 1968 година. Това е последната премия, обявявана всяка година.

Премията, която лауреатите ще си поделят, тази година е 10 милиона крони (1,1 млн. долара), колкото са и премиите за медицина, физика, химия, литература и мир.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР