Трима души бяха убити, се казва в публикация на Садови

...
Трима души бяха убити, се казва в публикация на Садови
Коментари Харесай

Руска ракетна атака срещу Лвов тази нощ, разрушен е жилищен блок

" Трима души бяха убити ", се споделя в обява на Садови в " Телеграм ".

В изказването на кмета се споделя още, че при ракетната офанзива са били нанесени вреди на към 60 жилището и 50 автомобила.

В по-ранна обява Садови съобщи, че при нападението са ранени осем души. Понастоящем не е ясно дали тримата починали са трима от осмината ранени, за които заяви по-рано кметът на Лвов.

Той дефинира ракетната офанзива като най-голямата против гражданската инфраструктура на Лвов от началото на войната.

Ръководителят на Лвовската ОВА Максим Козицки разгласява видео от мястото на удара на ракетни фрагменти в Лвов.

Властите на Лвов оповестиха за офанзивата, откакто на доста места в Украйна бе оповестена въздушна паника.

МААЕ изиска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ

Международната организация за атомна сила (МААЕ) изиска през вчерашния ден достъп до всички здания на окупираната от съветските сили Запорожка АЕЦ в Украйна, с цел да се увери, че на обекта няма мини или експлозиви, съобщи Франс прес.

" С покачването на напрежението и с повишаването на военната интензивност в региона на нашите специалисти би трябвало да бъде дадена опция да ревизират обстоятелствата на място " по " самостоятелен и справедлив " метод, сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

" От решаващо значение е да бъде изяснена обстановката " в миг, в който двете страни се упрекват взаимно в обмисляне на " провокация " или " офанзива ", посочи Гроси.

През последните няколко седмици чиновници на МААЕ инспектира разнообразни елементи от комплекса на Запорожката АЕЦ, като споделят, че до момента не са забелязали следи от мини или експлозиви. Агенцията на Организация на обединените нации обаче към този момент не разполага с достъп до покривите на пространствата, в които се обитават реактори 3 и 4 на атомната електроцентрала, и до избрани зони от охладителната система на централата.

Военното наличие " наподобява непроменено ", оповестява още МААЕ, която осведоми още, че напоследък не е забелязала обстрел наоколо до централата.

Киев упрекна тази седмица Москва, че приготвя " провокация " на обекта, а Русия твърди, че Украйна възнамерява " офанзива " против оборудването.

Зеленски приказва пред Си Ен ЕН за забавеното контранастъпление

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в изявление за телевизия Си Ен Ен, че е желал контранастъплението против съветските сили да стартира по-рано и че за тази цел е молел западните съдружници да ускорят доставката на оръжия, съобщи Ройтерс.

" Исках контранастъплението да стартира доста по-рано, тъй като всички разбираха, че в случай че контранастъплението стартира по-късно, то по-голяма част от територията ни ще бъде минирана ", сподели украинският водач, като разясни, че със забавянето е била дадена опция на съветските сили да слагат повече мини и да укрепят по-добре защитните си линии.

Според Зеленски компликации на бойното поле са забавили контраофанзивата на Киев, която има за цел изтласкването на съветските сили от териториите в Източна и Южна Украйна, които се намират под техен надзор.

В изявлението за Си Ен Ен Зеленски още веднъж прикани съдружниците си да дадат на Украйна по-усъвършенствани оръжия, като да вземем за пример изтребители Ф-16 и ракети с по-голям обхват. Освен това той благодари на Вашингтон и на европейските съдружници за поддръжката.

" Дори не става дума за украинско предимство в небето, а просто за равнене на силите с руснаците ", посочи Зеленски.

Миналата седмица украинският президент сподели, че контранастъплението върви по-бавно от мечтаното, само че акцентира, че украинските сили напредват по всички посоки, напомня Ройтерс.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР