Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и

...
Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и
Коментари Харесай

Бенефициентите по европроекти също да плащат финансовите корекции, предлагат депутати от ГЕРБ

Трима депутати от ГЕРБ – Ивелина Василева, Менда Стоянова и Диана Йорданова оферират промени на Закона за ръководство на европейските средства, с които се планува отсега нататък бенефициентите по европроекти, по които има наложени финансови корекции поради нарушавания, да поемат своя дял от глобите.
Изменението ще засегне главно общини, които позволяват нарушавания при осъществяването на огромни инфраструктурни обекти по оперативните стратегии “Околна среда” и “Регионално развитие”.
Година и половина след влизането в действие на напълно новия Закон за ръководство на еврофондовете, направен от екипа на отрасловия вицепремиер Томислав Дончев, депутати от ГЕРБ са открили потребността от прецизиране на текстове и премахване на риска от разнопосочен метод в обособени процеси при ръководството на евросредствата.
Василева, Стоянова и Йорданова оферират въвеждането на уеднаквен метод, при който разпоредбите, по които се ръководят парите от Европейския съюз, да бъдат използвани и към втория съставен елемент от обществения запас – националното съфинансиране. “По този метод се отстрани вероятността да бъде килнат правилото при осъществяване на финансови корекции, а точно да се възвърне вредата от осъщественото нарушаване без това да има санкционен темперамент за бенефициента, какъвто би бил налице, в случай че е осъществена финансова промяна върху личните средства, обезпечени от бенефициента при осъществяването на проекта”, гласят претекстовете на вносителите. С предлаганите промени се уточни финансовото ръководство и надзор на европарите, като се подсигурява по-добра финансова дисциплинираност и оптималната отбрана на обществения принос, считат вносителите.
Предлагат се още две промени на Закона за ръководство на европейските средства, които се отнасят до опцията на ръководещите органи сами да дефинират периода, в който бенефициентите би трябвало да дават съответните доказателства при даване на безплатна финансова помощ. Сега този период е закрепен на 10 дни, които са незадоволителни за обезпечаването на нужните документи от бенефициента. А това води до случаи на отвод за финансиране с евросредства. Друго от направените оферти за промени на нормативната уредба е обвързвано с определянето на обособен размер на правосъдна такса при оспорването на решение за прекратяването на производството по даване на безплатна финансова помощ на стадий административно сходство и допустимост. Практиката е посочила, че в този момент съдилищата дефинират прекомерно висока правосъдна такса при оспорването на този вид решения.
Според депутатите от ГЕРБ, измененията в Закона за ръководство на средствата от Европейски Съюз ще доведат до усъвършенстване на системата за ръководство на еврофондовете, като покачат нейната успеваемост и резултатност като цяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР