Трима български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за

...
Трима български евродепутати предложиха ЕК да въведе минимални стандарти за
Коментари Харесай

Наши евродепутати предложиха на ЕК минималени стандарти за храните


Трима български евродепутати предложиха Европейска комисия да вкара минимални стандарти за храните в Европа. " Въпросът с разликите в качеството на питателните и нехранителните артикули в Европа е директно обвързван със същността на действието на единния пазар и доверието на потребителите. Поради това настоятелно призоваваме Европейската комисия да вкара общи минимални стандарти за хранителни и нехранителни артикули в Европейски Съюз ", се споделя в едно от основните промени, които българските евродепутати Емил Радев (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Филиз Хюсменова (АЛДЕ) оферират.

Изменението се прави към отчета по отношение на разликите в качеството на някои артикули на единния пазар в Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите, който Европейския парламент следва да разиска напълно скоро. Заедно с концепцията за основаване на минимални стандарти, българските евродепутати упорстват още за по-голяма протекция за европейските консуматори, като категорично прибавят и хората със специфични диетични потребности, във връзка с които също се следи дискриминация на пазара по оста Изток-Запад.

Сред измененията на тримата евродепутати се откроява също по този начин апел за по-активна роля от страна на потребителските организации в Европа, тъй че те да могат да изградят експертиза и да развият качествата си за проучване на пазара, което би подкрепило националните способени органи да откриват и да се оправят със случаите на нелоялни търговски практики и разлики в качеството на продуктите, продавани на съответния народен пазар.

На последно, само че не и по значимост място, евродепутатите упорстват да се приключи всяка дискриминация по отношение на страните от Централна и Източна Европа във връзка с храните, продавани на техните пазари и да се обезпечи равното отнасяне на техните жители, без значение от покупателната им опция, съществуващите нелоялни търговски практики и други, които в множеството случаи се оказват в ущърб на жителите с по-ниски приходи за каквито са считани и източноевропейските.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР