Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили

...
Трима българи са развили ботулизъм, след като са се подложили
Коментари Харесай

Доц. Кунчев разясни за опасността от ботулиновия токсин

Трима българи са развили ботулизъм, откакто са се подложили на терапия за намаляване с ботокс в Турция. Те и още 87 души са си инжектирали ботулинов токсин, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Последните години разнообразни козметични процедури от ден на ден заемат място в медицината. Това не се постанова по здравословни аргументи, а е по избор на самия човек. Аз самия до неотдавна не бях чувал за тази терапия и че може да се развие ботулизъм. По принцип хората се разболяват посредством приемане на ботулинов токсин с храната ”, изясни доцентът. По думите му двете клиники, в които се е правела такава терапия – в Истанбул и Измир, са затворени.  

„ Ботулиновият токсин съставлява доста мощна отрова която сковава нервите на човек. Попадайки в стомаха блокира работата на храносмиталните органи. Тоест храната не се усвоява за намаляване ”, разясни  главният държавен здравен контрольор пред Нова.

Една от потърпевшите е траяла лекуването си във Варна. Тя е била в болница 40 дни, като се е намирала и в реанимация. Другият българин се е върнал в Австрия, където живее, а третата потърпевша българска гражданка е останала в Турция, разясни доцент Кунчев. Сред най-честият признак на заболяването е умората, посочи той. 

Главният държавен здравен контрольор разяснява и взрива на шарка у нас.

„ От началото на годината имаме над 14 000 случаи на варицела и 5000 на скарлатина. При тези инфекции има типична сезонност ", съобщи Кунчев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР